Annons
X
Annons
X

Finansinspektionen överväger sänka bolånetaket

Finansinspektionen kan tänka sig att sänka bolånetaket. Skälet är svenskarnas skuldsättning som fortsätter att växa, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson till Bloomberg.

Foto: SCANPIX

Martin Andersson, generaldirektör för Finansinspektionen, tycker att det är oroväckande med svenskarnas belåning.

– Svenska hushåll tillhör de mest skuldsatta i Europa och vi kan inte ha en hushållsbelåning som växer okontrollerat. Om det händer kan vi använda de två verktyg vi har eller titta på andra alternativ, säger Andersson till Bloomberg.

Ett av verktygen som Andersson hänvisar till är bolånetaket. Under 2010 infördes taket som innebär att en bostad inte får belånas över 85 procent av marknadsvärdet. Det andra verktyget är bankernas riskvikter för bolån och den kan höjas. Det innebär att bankerna måste ha mer kapital för sin utlåning av bostäder.

Annons
X

Martin Andersson tar upp den senaste bolånebubblan som sprack i början av 1990-talet som ett exempel.

– Det vi såg under 1990-talets kris var att man kunde köpa en bostad för 90 procent av skuldkvoten under 1991. Det tog sex-sju år för att din bostad skulle vara värd mer än vad du hade belånat den för, säger han till Bloomberg.

Och Martin Andersson tror att sjunkande bostadspriser kan vara en verklighet snart.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man ska vara beredd på en nedgång. Bostadspriserna kan inte fortsätta stiga i all evighet, säger han till Bloomberg.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X