Analys

”Finanshjälten” tvingas gå

Schweiz inledde i går jakten på en ny centralbankschef, efter att Philipp Hildebrand avgått till följd av kontroversiell valutahandel. Hildebrand-affären skakar om alplandet – och är en repa i fasaden på Schweiz internationellt kritiserade banksektor.

Publicerad
Annons

48-årige Philipp Hildebrand var en lysande stjärna på den schweiziska valutahimlen. Respekterad för sin akademiska kunnighet från Oxford och Harvard, samt sin erfarenhet från finans- och investmentvärlden i London och New York. Uppskattad för sin kosmopolitiska bakgrund och läggning, samt omtalad för sin stora förmögenhet och flärdfulla livsstil. Knappt 40 år gammal kom han in i ledningen i schweiziska centralbanken, och tre år senare blev han centralbankschef.

Där blev han först kritiserad för att överspendera genom att panikköpa euro för att tvinga ner den rekordstarka schweizerfrancen, vilket resulterade i ett förlusthål på motsvarande 196 miljoner kronor 2010. Men han nådde en framgång när centralbanken i september 2011 satte ett tak för schweizerfrancen. Francen har sedan dess hållits i schack på 1,20 per euro, och Hildebrand har hyllats som en finanshjälte som räddat exportindustrin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons