Annons
X
Annons
X

Billiga lån kan lätt bli dyra

Vi överöses med olika låneerbjudanden. Det ena ser bättre ut än det andra. Men det döljer sig många fula trix bland löftena. Se framför allt upp för löften om låg månadskostnad.

Det är inte lätt att värdera ett lån mot ett annat. Det är många faktorer som ska vägas mot varandra.

Först och främst är det räntan. Den är relativt lätt att se och jämföra. Men bara för att ett lån har en lägre ränta eller ingen ränta alls så behöver det inte vara ett billigt lån.

För till lånet ska läggas alla olika avgifter. Det kan vara uppläggningsavgift, aviseringsavgift, kreditavgift och många andra avgifter som du också ska betala.

Annons
X

För att det ska vara lättare att jämföra lån finns därför måttet effektiv ränta.

Det är den totala årliga kostnaden för räntor och avgift för vissa typlån enligt Konsumentverkets anvisningar. Ett exempel är vad det kostar per år att låna 10 000 kronor och betala tillbaka detta månadsvis i 5 år.

Men många kreditbolag vill inte gärna tala om effektiv ränta, även om de ska göra det. Istället dyker det allt oftare upp begreppet månadskostnad.

Branschen skyller ofta på att alltför få förstår begreppet effektiv ränta men att de begriper ordet månadskostnad.

Och det är till viss del sant. Tidigare undersökningar har visat att bara ungefär hälften av alla svenskar vet vad effektiv ränta betyder. Konsumentverket har därför länge kämpat för att även den totala lånekostnaden i kronor borde anges.

Och inte blir det lättare med effektiv ränta när till exempel kortlån som sms-lånen är undantagna från kravet. För lån som löper på mycket kort tid som en månad eller två behöver inte någon effektiv räntan anges. Detta kan det bli ändring på när den nya Konsumentkreditlagen blir klar.

Men det innebär inte att finansbolagen ska slippa att prata om effektiv ränta.

Den trend vi ser nu är alltså att allt fler berättar vilken månadskostnad du får på ett lån.

Det kan låta attraktivt att flytta ett lån och få ner kostnaden. Men innebär flytten att du ska betala under fler månader så är det troligt att du i praktiken har fått ett dyrare lån. Därför är det så viktigt att du ser till den totala lånekostnaden.

Och även om lånetiden är densamma kan det vara dyrare med det nya lånet. För det handlar också om vilket typ av lån du får.

Det kan hända att du erbjuds ett lån som är ett annuitetslån istället för ett lån med rak avbetalning. Annuitetslån betyder att du betalar samma summa varje månad under hela lånetiden. Har du rak avbetalning så sjunker månadskostnaden efterhand som lånet betalas av. Du betalar alltså mer i början och mindre i slutet och lånet sjunker snabbare i storlek.

Ett annuitetslån kan alltså verka billigare den första tiden men blir dyrare totalt sett över hela låneperioden.

Det viktigaste är att du aldrig låter en långivare jämföra lån åt dig. Då är det lätt att du blir lurad. Välj istället bara långivare som svarar på dina frågor. Och frågorna du ska ställa är:

1. Vilken är den effektiva räntan?

2. Hur stor blir min totala lånekostnad?

Därefter kan du själv jämföra villkoren och välja den som är billigast för dig. Och den långivare som inte svarar rakt och ärligt på dessa frågor bör du glömma.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X