Annons

"Jag vill inte få uppmärksamhet bara för att jag är kvinna"

Emma Erlandsson, som tävlar i Årets kock på torsdag, avskyr att tävla, men älskar att vinna.

Under strecket
Publicerad

Emma Erlandsson är kock på Oaxen krog och finalist på Årets kock.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Emma Erlandssons blomkål- och chorizorätt passar bra som förrätt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
MAT TV Oaxen recept

**Det är knappt att **hon känner att hon hinner ställa upp på den här intervjun. När vi hörs är det nästan tre veckor kvar till finalen i Årets kock, som i år avgörs i Göteborg. Emma Erlandsson, en av åtta finalister jobbar sin sista dag på Oaxen krog innan hon ska vara ledig för att träna. Ledig är egentligen helt fel ord. Antagligen kommer hon att laga mat som aldrig förr – allt för att få fram de perfekta tävlingsrätterna och för att klara att laga dem på tid. Lyckas hon inte leverera tävlingsrätt ett klockan 11.50 och nummer två klockan 12.40 den 5 februari riskerar hon att få poängavdrag.

–  Jag är ju morgontrött så det känns lite jobbigt att jag startar så tidigt. Uppladdningen blir som för idrottare; äta bra, träna och sova ordentligt.

**Det är inte första gången **som Emma tävlar. Redan på restaurangskolan i Mjölby deltog hon i tävlingar, och vann. 2012 var hon med i svenska juniorkocklandslaget, och vann.

–  Egentligen tycker jag inte om att tävla, men jag älskar att vinna. Men nu när jag har ångest inför finalen kan jag undra varför jag gör detta och jag har insett att jag, förutom att vinna också gillar att utmana mig själv, även om det är sjukt obekvämt, säger Emma.

Annons
Annons

Emma Erlandsson är kock på Oaxen krog och finalist på Årets kock.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Emma Erlandssons blomkål- och chorizorätt passar bra som förrätt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vägen till Oaxen krog där hon arbetat sedan start låter spikrak. Matintresset har hon fått från farmor som hon gärna tillbringade tid i köket tillsammans med som liten, att välja restaurangskolan var en självklarhet. Väl där insåg Emma att hon trivdes bäst i det varma köket och fick göra praktik på hyllade PM & vänner i Växjö, där hon sedan fick jobb. Därefter flyttade Emma till Stockholm och började jobba på Djuret. Och nu jobbar hon alltså för Magnus Ek som tillsammans med Agneta Green driver Oaxen krog och slip, och som också sitter i juryn i Årets kock.

–  Magnus är nog min strängaste kritiker, han vet ju hur god mat jag kan laga.

Emma får bra stöd från sin arbetsgivare och får använda prepköket att träna i.

–  Det är ju ingen självklarhet att få det här stödet, och det känns naturligtvis bra. Mina kolleger ställer upp och proväter och har synpunkter. Det kan bli svårt när många tycker olika men i slutändan är det ändå viktigast att jag lagar mat som jag kan stå för.

Kötträtten som finalisterna ska laga har gårdslamm som huvudråvara, vilket har varit känt ett tag. Två veckor före finalen meddelas att den andra utmaningen blir att skapa fem smårätter på fisk och skaldjur.

Emma Erlandsson är kock på Oaxen krog och finalist på Årets kock.
Emma Erlandsson är kock på Oaxen krog och finalist på Årets kock. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

–  Jag tycker att det är en rolig uppgift men tiden känns ganska knapp, säger Emma när hon kommenterar uppgifterna. Jag kommer att träna på en ganska bred basis för att inte låsa mig för mycket vid en viss råvara.

Att två av årets finalister är kvinnor har uppmärksammats stort i medierna. Emma själv är något trött på frågan hur det är att vara kvinna i ett mansdominerat yrke.

–  Det enda jag kan svara är: Jag har inget att jämföra med eftersom jag aldrig varit något annat än tjej i köket. Men jag vill inte få uppmärksamhet bara för att jag är kvinna.

Naturligtvis åker hon till Göteborg för att vinna, men vågar ändå inte ens tänka tanken att det skulle gå hela vägen. En vinst skulle antagligen förändra hennes yrkesliv.

–  Årets kock öppnar ju dörrar och möjligheter att skapa ett kontaktnät som är oslagbart.

Emma Erlandssons blomkål- och chorizorätt passar bra som förrätt.
Emma Erlandssons blomkål- och chorizorätt passar bra som förrätt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons