Final för klassiskt musikprojekt

Under strecket
Publicerad
Annons

på plats | Musikaliska akademien och Berwaldhallen
Så var det till ända, skivprojektet ”Modern classics”. Fem år och tolv miljoner kronor efter starten. Modern classics har varit den direkta fortsättningen på den stora musikantologin ”Musica sueciae”. Med 23 cd-skivor har man inventerat svensk konstmusik åren 1910-1945.
I fredags satte man alltså formellt punkt för projektet. Dels skedde det på Musikaliska Akademien med ett seminarium kring Hilding Rosenbergs opera Lycksalighetens ö (som formellt avslutar serien, även om skivor med musik av Natanael Berg respektive Gunnar de Frumerie ännu inte nått butikerna), där bland andra Horace Engdahl och regissören för Norrlandsoperans nyuppsättning i fjol, Åsa Melldahl, medverkade.
Dels satte man punkt med en festkonsert i Berwaldhallen med axplock av musik ur Modern classics-utgivningen, där förutom Radiosymfonikerna även Lysellkvartetten, Amadékvintetten och sångare som Karl-Magnus Fredriksson hörde till de medverkande.

Om den låga publiksiffran i
Berwaldhallen var ett mått på intresset för svensk musik från den här perioden är situationen ganska beklämmande.
Samtidigt var det ett tecken på hur viktig en skivantologi av den här typen är för att råda bot på brister i allmänbildningen, liksom för att musiklivet skall ges en chans att bryta invanda mönster.

Annons
Annons
Annons