Annons

TestamenteFin påminnelse om allt som hänt de som kom före oss

Nina Wähä.
Nina Wähä. Foto: Kajsa Göransson

Tolv syskon som lever med fattigdom nedärvd i generationer, en pappas våldsamma förtryck och mantrat som han hamrar in i deras huvuden: du är ingen. Jenny Aschenbrenner läser Nina Wähäs nya roman, ett stort familjeepos där de enskilda livsödena fortsätter att kännas angelägna till sista sidan.

Under strecket
Publicerad

Nina Wähä.

Foto: Kajsa Göransson

Tolv levande barn, två döda. En familj som en labyrint av gåtor, av outsagda sanningar, relationer som når djupt, men hur djupt? Nina Wähäs nya roman ”Testamente” lanseras av förlaget som något liknande Thomas Vinterbergs familjeuppgörelse ”Festen”. Och visst ligger dunkla hemligheter och gror i den tornedalska familjen Toimis fundament. Och visst finns även här den ofrånkomliga känslan av antiklimax som följer på dramatiska konfrontationer inom den enhet som kallas familj och som bygger sin existens på förljugenhetens konsensus. Vi låtsas inte om det. Så har det inte hänt.

Men, med ”Testamente” gör Nina Wähä mer än att rota fram skeletten ur garderoben och låta dem rassla i fullt dagsljus. Hon målar en mångfacetterad bild av en familj, ett ursprung. Efter två fina och egensinniga samtidsromaner (”S som i syster” från 2007 och ”Titta inte bakåt” från 2010) om relationer och identiteter skriver hon nu det stora familjeeposet, eller skrönan. Redan från start tar hon sig plats som berättare. Med en blinkning tar hon läsaren i handen och lotsar genom ett komplicerat virrvarr av lojaliteter och svek, kärlek och besvikelser.

Annons
Annons
Annons