Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Rheinsberg Fin ögonblicksbild av förra sekelskiftet

Rheinsberg

Genre
Teater

Text: Kurt Tucholsky. Teater Tillsammans på Teater Tre. Övers: Ensemblen. Bearbetning: Franziska Deckert och Julia Beil (också regi och scenbild). Medv: Hjalmar Wide, Amanda Almerén Persson, Adam Schmidt.

Kurt Tucholsky tog sitt liv 1935. Han dog på Sahlgrenska sjukhuset som tysk flykting undan nazismen, 45 år gammal. I Sverige är han mest känd för att Pen-klubben delar ut ett pris namngett efter honom till journalister och skribenter som vågar beskriva politiskt förtryck. För några veckor sedan blev det känt att syriska Samar Yazbak får Tucholskypriset 2012.

På svenska finns av Tucholsky bara kärleksromanen ”Gripsholms slott, en sommarsaga” som publicerades 1931. Teater Tillsammans, som specialiserat sig på att framföra tysk dramatik, har nu iscensatt förstlingsverket ”Rheinsberg – en bilderbok för förälskade” som ett drygt timslångt drömspel för två och en mycket påtaglig berättarröst.

Rheinsberg är en liten idyllisk stad strax norr om Berlin, ett slags mini-Potsdam där Fredrik II av Preussen fick residera som ung. Tucholskys text handlar om Wolfgang som nyförälskad reser på hemlig kärlekshelg med ”den där Claire” som hon kallas. Man beser slottet, träffar andra på utflykt och ror genom sommaren. Rusiga av passion förvandlas paret till barn som spelar och provar olika roller. Det är en oerhört charmig text om en förlorad tid och livsstil.

Annons
X

Regin betonar leken och det naivistiska. Kärleksparet – spelat av Hjalmar Wide och Amanda Almerén Persson – ritar med krita sin resa på väggen. På scenen sitter också Adam Schmidt och utgör med fin närvaro berättarröst men ikläder sig också olika biroller med den äran.

Iscensättningen är en liten fin ögonblicksbild från förra sekelskiftet som möjligen sätter krokben för sig själv genom det sätt på vilket regin förhåller sig till Tucholskys språk. Gruppen har valt att betona den tyska satsuppbyggnaden och ett mycket sirligt, närmast gammaldags språkbruk. Texten blir nästan arkaiskt stiliserad. Claires ursprung som icke-tyska skildras inte via en lätt brytning utan genom att hon får välja fel ord och det blir här stundtals svårförståeligt som grepp. Så blir texten som kontaktyta med publiken onödigt kantig.

Ambitionen är det dock inget fel på. Teater Tillsammans bär med små resurser den stora uppgiften att förmedla ett storartat och viktigt, nästan bortglömt kulturarv till eftervärlden.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X