Annons
X
Annons
X

Fin form i New York

Shopping längs 5th Avenue, hisnande utsikt från skyskrapor och fenomenala restauranger i Nolita i all ära. Men varför inte ge kroppen en rejäl genomkörare väl på plats? SvD Resor tipsar om fitnesstaden New York.

Löpning i urban miljö eller som John Frank (t.h.) utnyttja något av stadens många gym är två sätt att hålla sig i form i fitnesstaden New York. Men här finns också trance dance-influerad yoga och striptease cardio.
Löpning i urban miljö eller som John Frank (t.h.) utnyttja något av stadens många gym är två sätt att hålla sig i form i fitnesstaden New York. Men här finns också trance dance-influerad yoga och striptease cardio. Foto: DANIEL KEDERSTEDT

– New York är en fantastisk stad även genom sin fitnesskultur, konstaterar John Frank när han ivrigt tar sig an gymredskapen i den kompakta träningslokalen i Midtown.

Han är en av alla som har kommit för att stanna på Hotel Affinia Dumont som specialiserat sig på just fitness. Här är själva hotellet uppbyggt kring fitness. I rummet ligger tidningar som Sports Illustrated, Men’s Fitness och Shape uppradade, där finns även möjligheter till eget gym, ergonomiska stolar, en minibar fylld med sportdryck och så då förstås den personlige tränaren Raphael St James som varje morgon erbjuder 20 minuter gratis och individuell träning.

– Vi är inriktade på fitness men försöker ändå inte att trycka ner det i halsen på gästerna. Det är därför som exempelvis restaurangen inte enbart har hälsosam kost, säger Raphael St James.

Annons
X

Alternativ finns det dock gott om i en stad som New York.

För när en morgon börjat med en löptur i lika vackra som självklara Central Park eller längs pulserande East River, med en stentuff workout i Madison Square Park under ledning av välkände David Kirsch (som bland annat hållit Naomi Campbell och Heidi Klum i trim) eller en gratis meditationsövning på The Chopra Center, finns det inte mycket som passar bättre än frukost på antingen The Pump i Midtown eller Quantum Leap i East Village.

De båda köken är exempel på att även klassisk NY-frukost med pannkakor eller omelett faktiskt kan klassas som nyttigt och energifyllt – något som också lär behövas för den som tränar sig igenom The Big Apple.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Med matsmältningen avklarad finns nämligen obegränsat med möjligheter: rollerblades längs West Side Highway Trail som bland annat passerar Hell’s Kitchen, Tribeca och Chelsea; simpass i gigantiska Astoria Pool; gratis hälsogenomgång på The Kennedy Fitness And Wellness Center; handboll vid Gantry Plaza State Park på Long Island med Manhattans skyline som sällskap; inlines med Empire Skate Club som arrangerar 15-25 kilometer långa träningspass i city; golf vid Chelsea Piers; styrkepass och löptur kombinerat över Brooklyn Bridge; yoga på skyskrapetaket hos Sports Club/LA på Upper East Side. Det senare är visserligen kostsamt – 160 dollar för ett månadskort men då ingår även klättring, simning, basket, gym...

  – Ett annat tips är City Runners som arrangerar löpturer anpassade efter intresse. Vill du ha förslag på bra restauranger eller komediklubbar för kvällen – eller kanske se Wall Street fastän det då inte blir så långt - så tar de dig ut på en löptur som täcker det, säger Ariane Hundt, personlig tränare i New York sedan sju år.

  Nästan alla som beger sig till The Big Apple slås någon gång av den fantastiska shoppingen, där 5th Avenue i slutändan alltid brukar framstå som en central hållplats. Det gäller även för den fitnessinriktade: Ett stopp där avenyn korsar 14th Street och på butiken East West Living är i det närmaste ett måste.

  Här samlas inte bara drygt 30 000 böcker på temana hälsa och psykologi, du kan dessutom slinka in på exempelvis yoga, tätt sammanflätad med punk och rockmusik eller ett seminarium om idrottsskador innan det är dags för kvällens måltid. Förslagsvis tonfisk och gazpachosallad på billiga Bar Jamón i Gramercy. Eller gå till det eminenta Pure Food & Wine som satsar på ”raw food”, vegetarisk råkostdiet där all matlagning sker under 45 grader vilket gör att maten behåller sina enzymer. Hälsodrink efter maten tas exempelvis på Ditch Plains i West Village, vars cocktailar fyller dagsbehovet av vitaminerna C, E, B6 och B12 och ger en kickstart ut i nattlivet.

  Men se till att ta det lugnt, morgondagen bjuder på nya fitnessäventyr. Varför inte passa på att ta ett pass aerobics eller köra styrketräning med före detta marinsoldaten Mike Monroe i Central Park?

  Tennisport tennisport.com Jivamukti Yoga jivamuktiyoga.com Restaurang Gobo goborestaurant.com Candle79 candlecafe.com Dream Hotel dreamny.com Gymmet Crunch crunch.com Townhouse Spa townhousespa.com Craigslist craigslist.com Time Out timeoutny.com Meetup meetup.com
  Annons
  Annons
  X

  Löpning i urban miljö eller som John Frank (t.h.) utnyttja något av stadens många gym är två sätt att hålla sig i form i fitnesstaden New York. Men här finns också trance dance-influerad yoga och striptease cardio.

  Foto: DANIEL KEDERSTEDT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X