Fimpa rökförbudet

Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 27 juni. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras det kommande rökförbudet på uteserveringar. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras rökförbud på uteserveringar. På måndag införs den nya tobakslagen som bland annat förbjuder just rökning på uteserveringar – på initiativ av regeringen och Vänsterpartiet med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

Sverige har tidigare haft en förhållandevis frihetlig tobakspolitik i jämförelse med andra EU-länder. Vi har ett undantag från det snusförbud som råder i övriga EU, och har inte särskilt höga punktskatter i jämförelse med andra västeuropeiska länder. Samtidigt har det införts en hel del restriktioner om till exempel att man inte får skriva ut hur mycket nikotin en produkt innehåller, krav på ganska osmakliga varningsbilder på förpackningar och nu rökförbud på en lång rad platser.

Kommer rökning som företeelse sakta att upphöra nu? Varför genomförs det här förbudet? Och vad får det för konsekvenser?

Det diskuterar ledarsidans Catarina Kärkkäinen tillsammans med Marie Söderqvist, tidigare bland annat ledarskribent på Svenska Dagbladet och VD för Livsmedelsföretagen som nu driver podcasten Hälsa för ohälsosamma, Mattias Svensson, liberal debattör och författare till bland annat Glädjedödarna – en bok om förmynderi, och under sommaren ledarskribent vid Dagens Nyheter, samt nattklubbs- och restaurangägaren Ulf von Roth.

Harrisons historiska brott on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons