Annons

Johanne Hildebrandt:Filtrerad bild av det svenska klansamhället

Kung Carl Gustaf, med drottning Silvia bredvid, öppnar det nya vikingamuseet "Vikingaliv" på Djurgården i Stockholm.
Kung Carl Gustaf, med drottning Silvia bredvid, öppnar det nya vikingamuseet "Vikingaliv" på Djurgården i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Publicerad

Sigrid Storråda var gift med två kungar, Erik Segersäll och Sven Tveskägg. En friare brände hon inne på sin gård, förhandlingarna om äktenskap med den norske kungen Olav Tryggvason bröt samman när Sigrid ville behålla sin hednatro. Kristne Trygveson slog då henne i ansiktet och kallade henne ”hundan hedning.” Sigrid förklarade att det där skulle han få ångra. Hon gifte sig i stället med Sven Tveskägg som sedan gjorde slut på Tryggvason i slaget vid Svolder år 1000.

Som mor till bland annat Olov Skötkonung och Knut den store måste Sigrid ha varit en av 900-talets mäktigaste kvinnor, om hon nu funnits. Saken är omtvistad trots spår efter hennes levnad. De fornnordiska sagorna nedtecknades dock av kristna män ett par hundra år efter hennes levnad. Varför skulle de lyfta fram en hedning, som dessutom var kvinna, om det inte gynnade deras egen sak? Historien skulle vara någonting enastående, om den bara var sann, som Tolstoj uttryckte det.

Annons
Annons
Annons