Annons
X
Annons
X

Filosofisk och fruktad

Ingen har haft makten länge i ett arabland än Muammar Gaddafi. I 42 år har den excentriske och fruktade ledaren styrt det oljerika Libyen.

[object Object]
1969: Gaddafi möter den egyptiska ledaren Gamal Abdel Nasser på sitt första officiella besök efter militärkuppen. Foto: AP

I torsdags åkte Muammar Gaddafi i en bilkaravan långsamt genom Tripoli, Libyens huvudstad. Den statliga televisionen visade hur jublande människor hyllade sin ledare när han gled förbi i en öppen bil. Några trängde sig fram för att försöka trycka hans hand.

”Vi vill inte ha någon annan ledare än Gaddafi”, skrek en kvinna. Men väldigt många libyer tycker precis tvärtom.

I 42 av sina 68 levnadsår har Muammar Gaddafi styrt Libyen med järnhand. ”Han är en slug politiker, en överlevare av första rang”, säger Libyenkännaren Saad Djebbar.

Annons
X

Ingen annan ledare i Afrika eller arabvärlden har haft makten lika länge. Och ingen har odlat en sådan personkult som den excentriske, nyckfulle och fruktade Gaddafi.

Det började med en oblodig militärkupp 1969; den unge översten Gaddafi – 27 år bara – ledde en grupp yngre officerare som avsatte den sjuklige kung Idris och avskaffade monarkin.

Denne beduinson, född i en nomadfamilj nära Sirte 1942, beundrade Egyptens president Abdel Gamal Nasser och hans vision om en enad arabvärld. Gaddafi ville skapa en stat som varken var kapitalistisk eller kommunistisk och med en egen tolkning av islam.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det ledde till ”Den gröna revolutionen” och vad han själv kallade ”islamisk socialism”. Gaddafis kulturrevolution i början av 1970-talet skulle – liksom Mao Zedongs i Kina – avskaffa allt utländskt inflytande i Libyen. På Mao-manér gav han också ut sin egen Gröna bok som vägledning för massorna.

  Gaddafis politiska filosofi mynnade 1977 ut i ett system som kallas
  Jamahiriya, i översättning ”en stat styrd av massorna”. Korrupta tjänstemän rensades ut, byråkrater och styresmän tappade makt och positioner. Själv avsade sig Gaddafi alla sina höga titlar och utnämnde sig till ”Revolutionens ledare”. Men makten skulle ligga i händerna på tusentals lokala ”folkkommittéer”.

  I praktiken blev det tvärtom; överste Gaddafi blev en envåldshärskare som styrt sina sex miljoner undersåtar med järnhand. Han har också haft ett inflytande långt utanför Libyens gränser, mycket större än vad man kanske förväntar sig av en ledare för ett litet, fattigt – men oljerikt – land.

  I mitten av 1980-talet anklagade USA och andra länder Libyen/Gaddafi för att underblåsa terrorism på flera håll i världen. En dödlig bomb på ett Berlindiskotek, populärt bland amerikanska soldater, blev droppen och förevändning för en flygräd mot Libyen 1986.

  USA:s president Ronald Reagan kallade Gaddafi ”mad dog” och bestraffade honom genom att flygbomba Tripoli och Benghazi. Över hundra människor dödades, däribland Gaddafis adoptivdotter Jana.

  Två år senare sprängdes ett PanAm-plan i luften ovanför Lockerbie i Skottland; 270 döda. Libyen anklagades för dådet och FN införde ekonomiska sanktioner mot regimen i Tripoli 1992.

  Vid tusenårsskiftet, efter år av FN-sanktioner och utfrysning, började överste Gaddafi tänka om. 2003 tog Tripoli på sig ansvaret för Lockerbie och betalade skadestånd till offrens familjer. Gaddafi gav officiellt upp sina försök att skaffa massförstörelsevapen. Då var översten välkommen in i salongerna igen och oljebolag från USA och Europa fick investera i Gaddafi-land.

  Muammar Gaddafi ser sig själv som en filosof och intellektuell, säger de som bjudits in till samtal i hans beduintält. Han har också en teatralisk sida, som att ta med sig dessa tält på sina utlandsresor och låta sig bevakas av kvinnliga livvakter. Gaddafi bär gärna färgsprakande folkdräkter eller vit uniform med mängder av medaljer, guld och epåletter.

  I sann dynastianda har han pekat ut en av sina söner till tronarvinge. I oktober 2009 samlade han landets stamhövdingar till ett möte där han tillkännagav att Saif el Islam, 39, ska efterträda honom, den andre av de åtta söner han fått med två hustrur.

  Annons
  Annons
  X

  1969: Gaddafi möter den egyptiska ledaren Gamal Abdel Nasser på sitt första officiella besök efter militärkuppen.

  Foto: AP Bild 1 av 25

  1977: Kubas president Fidel Castro besöker Muammar Gaddafi i Tripoli.

  Foto: AP Bild 2 av 25
  Foto: AP Bild 3 av 25

  Maj 1998. Gaddafi leder fredagsbön en vecka efter ett attentat mot ledaren. En av Gaddafis kvinnliga livvakter dödades i angreppet.

  Foto: AP Bild 4 av 25

  Gaddafi hyllas av folket i Egypten.

  Foto: AP Bild 5 av 25

  Mars 1999. Gaddafi pratar med Mubarak under ett möte i Kairo.

  Foto: AP Bild 6 av 25

  Den 21 december 1988 miste 270 människor livet när ett Pan Am-plan exploderade över den skotska byn Lockerbie. Flera år senare tog Gaddafi på sig ansvaret för dådet.

  Foto: AP Bild 7 av 25

  Mars 1999. Gaddafi tar emot Mubarak i sitt eget beduintält som ledaren alltid har med sig på resor. Här i Egypten.

  Foto: AP Bild 8 av 25

  Juni 1999. Nelson Mandela tar emot Gaddafi när han anländer till Sydafrika.

  Foto: AP Bild 9 av 25

  Juli 2002. Gadddafi bar en halsduk runt ansiktet som skydd mot damm när han besökte Schweiz.

  Foto: AP Bild 10 av 25

  April 2004. Gaddafi tog med sitt beduintält till EU-mötet i Bryssel.

  Foto: AP Bild 11 av 25

  December 2007. Gaddafi hälsar på Nicolas Sarkozy i Paris 2007.

  Foto: AP Bild 12 av 25

  December 2007. Muammar Gaddafi välkomnas av Portugals president Cavaco Silva till en middag under EU:s Afrikasammanträde i Lissabon.

  Foto: AP PHOTO/PAULO DUARTE Bild 13 av 25

  April 2008. Gaddafi tar emot Rysslands president Vladimir Putin i Tripoli, Libyen.

  Foto: AP Bild 14 av 25

  September 2008. Gaddafi tar emot USAs utrikesminister Condoleezza Rice.

  Foto: AP Bild 15 av 25

  Juni 2009. Polisen bevakar tältet där Gaddafi bodde under sitt tre dagars långa besök i Rom.

  Bild 16 av 25

  Juli 2009. Muammar Gaddafi skakar hand med Barack Obama under en middag på ett G8-sammanträde i Italien.

  Foto: AP PHOTO/MICHAEL GOTTSCHALK, POOL Bild 17 av 25

  September 2009. Muammar Gaddafi gestikulerar med en grön pekpinne från sin plats bakom ett skottsäkert glas under en militärparad.

  Foto: BEN CURTIS/AP Bild 18 av 25

  September 2009. Gaddafi får tillåtelse att bryta mötesordningen och hålla tal i FN.

  Foto: AP Bild 19 av 25

  September 2009. Under FN:s möte slog Gaddafi och hans medarbetare olagligt upp ett tält på Donald Trumps ägor i New York. Något som fick grannarna i området att polisanmäla ledaren.

  Foto: AP Bild 20 av 25

  Januari 2010. Muammar Gaddafi anländer till en FN-konferens i Addis Ababa, Etiopien.

  Foto: AP PHOTO/JON BLACK Bild 21 av 25

  Juni 2010. Muammar Gaddafi håller tal under öppningen av landets 40:e militärbas.

  Foto: AP Bild 22 av 25

  September 2010. Gaddafi iklädd en typsik klädsel för afrikanska stammar när han tar emot hövdingar, kungar och sultaner i Tripoli.

  Foto: AP Bild 23 av 25

  Oktober 2010. Ett historiskt foto. Gaddafi tar plötsligt Jemens president Ali Abdullah Saleh (vänster) och Egyptens president Hosni Mubaraks händer under en fotografering.

  Foto: AP Bild 24 av 25

  Februari 2011. Moamar Gaddafi talade i den statliga televisionen.

  Foto: AP PHOTO/LIBYAN STATE TELEVISION Bild 25 av 25
  Annons
  X
  Annons
  X