Annons

Magnus Halldin:Filosofisk flaskpost för framtiden

När den tyske filosofen Theodor Adorno dog för 40 år sedan hade han hunnit bli avfärdad som reaktionär av den vänsterrörelse som en gång hyllat honom. Själv beskrev han sina tankar som en sorts flaskpost till läsare i en obestämd framtid.

Under strecket
Publicerad

Massiviteten hos Theodor Adornos samlade verk frestar till ödmjuk resignation. Det tyska Suhrkamp Verlag ståtar med tjugotalet band och sammanlagt över 10000 sidor. Här ryms en imponerande mångfald: estetik, musikfilosofi, sociologi. Var man än slår ner möter den egendomliga närvaro som i decennier inspirerat, fördjupat och provocerat den vänsterintellektuella kulturkritiken.

I historieskrivningen associeras Adornos namn framför allt med Frankfurtskolan och Institutet för socialforskning, de beska analyserna av masskulturen och det berömda, ofta missförstådda uttalandet ”nach Auschwitz ein Gedicht zu schreiben ist barbarisch”. Tillsammans med en rad filosofer – bland dem Max Horkheimer, Walter Benjamin och Herbert Marcuse – utformade han den så kallade kritiska teorin, en strävan efter en förnyad kulturkritisk marxism med humanistiska förtecken. Denna kulturkritik hålls levande genom universitetsforskning, politiskt tänkande och den aura av intellektuell förfining som omger filosofernas namn.

Annons
Annons
Annons