Annons
X
Annons
X

Filmjättar vann mot fildelarsajt

I onsdags lämnade åtta filmbolagsjättar in ett skadeståndkrav på 92 miljoner kronor mot de åtalade i The Pirate Bay. I dag står det klart att två av filmjättarna, 20th Century Fox och Warner Bros via sin amerikanska paraplyorganisation MPAA vunnit ett mål mot fildelarsajten TorrentSpy som ger dem ett rekordskadestånd på motsvarande 746 miljoner kronor.

Domen som meddelats i Los Angeles innebär även att själva sajten måste stängas ned. Summan betraktas som den hittills högst utdömda i ett upphovsrättsligt mål.

- Det höga beloppet som utdömdes, är ett tydligt budskap om att de här sajterna är olagliga, säger MPAA-ledamoten Dan Glickman i ett pressmeddelande.

Sajtens ansvarige, Justin Bunnell och andra i bolagets ledning, måste enligt domen betala 30 000 dollar för var och en av de 3699 gärningspunkterna som ansågs vara brott mot upphovsrättslagen. Målet, som inte har letts av åklagare, utan var ett tvistemål mellan MPAA och USA-baserade TorrentSpy, har kantats av flera uppmärksammade händelser. Till exempel betalade MPAA 15 000 dollar eller motsvarande över 90 000 kronor till en hackare som försåg MPAA med mejlkorrespondens mellan olika TorrentSpy-anställda.

Annons
X

En domstol slog även fast att Torrentspy vid flera tillfällen under rättegången begått mened och raderat bevismaterial, skriver IDG. Det ska ha varit en av de bidragande orsakerna till att ett så högt skadestånd dömdes ut. TorrentSpys representanter hävdade att materialet raderats för att skydda användarnas identitet. Sajten stängdes ned i mars i år.

Enligt ett uttalande som fortfarande finns att läsa på sajten kostade det för mycket hålla sajten vid liv och samtidigt fortsätta slåss mot upphovsrättsindustrin, skriver IDG.

Torrentspy stämdes i februari 2006 för medhjälp till brott mot upphovsrätten och vad vid tidpunkten en av världens största bittorrent-sökmotorer. Tekniken är densamma som används på The Pirate Bay.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det stora fildelningsmålet där fyra grundare till The Pirate Bay står åtalade kräver MPAA-medlemmarna 20th Century Fox och Warner Bros tillsammans över 50 miljoner kronor.

  E24

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X