Annons

I en galen rasande stadFilmisk debutroman om de unga arga männen

Författaren, journalist och dokumentärfilmmakare Guy Gunaratne (f 1984)  delar sin tid mellan Cambridge, London och Malmö. ”I en galen rasande stad” är hans debut.
Författaren, journalist och dokumentärfilmmakare Guy Gunaratne (f 1984) delar sin tid mellan Cambridge, London och Malmö. ”I en galen rasande stad” är hans debut. Foto: ED/JL/Four Comms/TT

Guy Gunaratnes debutroman om våld och extremism i en av Londons förorter är delvis lysande. Som när den träffar rakt i samtidsnerven. Men mot slutet liknar den mer en Hollywoodproduktion utan djupperspektiv.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Guy Gunaratnes debutroman ”I en galen, rasande stad” handlar om vad som händer i en stadsdel i London under de tjugofyra timmarna efter att en ung soldat knivmördats av en terrorist. Den har belönats med både Dylan Thomas- och Jhalakpriset – och man kan nog hävda att det är en roman som är efterlängtad också i Sverige.

Även på svenska nyhetssidor talas det mycket om segregerade områden och om religiös extremism, men dessa ord och skildringar kommer nästan alltid utifrån. De har ett helikopterperspektiv på fenomenen: Man talar om de arga unga männen, men knappast till dem, och ytterst sällan kommer de själva – eller de som är deras främsta offer – till tals.

Annons
Annons
Annons