Annons

”Filmen spelades in i vår våning – lite dramatik”

Marianne och Lennart Stockman bodde i många år i lägenheten där ”Mannen på taket” spelades in. Till höger klättar Sven Wollter mot deras lägenhet.
Marianne och Lennart Stockman bodde i många år i lägenheten där ”Mannen på taket” spelades in. Till höger klättar Sven Wollter mot deras lägenhet. Foto: Privat och TT

”Mannen på takets” slutscen är en 70-talsklassiker inom svensk film. SvD-läsaren Marianne Stockman berättar att filmen av en slump spelades in i hennes våning på Dalagatan.

Under strecket
Publicerad
Foto: Privat

Pernilla Nylander var som tioåring statist i Mannen på taket.

Foto: Privat och TT

Så ser ”Mannen på taket-huset” ut i dag.

Foto: Johan Lindberg

Janne Styrwoldt hade en replik i filmen.

Foto: Privat och TT

Carl-Axel Heiknert och Carl-Gustaf Lindstedt under inspelningen.

Foto: TT

Astrid Lindgren bodde på Dalagatan nära inspelningsplatsen – här en bild från just 1976. Bo Björkmans mamma mötte henne i Vasaparken.

Foto: Bertil Ericson/TT

Många spännande läsarminnen har kommit in om dagen då storfilmen ”Mannen på taket” spelades in 1976 på Dalagatan. Marianne Stockman har en spännande koppling till inspelningen: ”Filmen spelades in i vår våning på Dalagatan 32. Den skulle ha spelats in på nr 34, men hyresgästen motsatte sig. Min man Lennart Stockman gav genast sitt samtycke. Och filmteamet fick fritt disponera hans hem under inspelningen, det här var innan jag flyttade in.”

Marianne berättar också en okänd detalj om inspelningen: ”Lennart har berättat att vid ett tillfälle blev en av skådisarna, tror det var Carl-Gustaf Lindstedt, så less på all väntan mellan tagningarna, så han öppnade de franska fönstren och hoppade. Säkerhetsnätet fångade ju upp honom men det var trots allt dramatiskt även om det var ett skämt. Lennart och jag gifte oss året efter, 1977. Vi trivdes fantastiskt bra i våningen, det var en etagevåning med två balkonger.”

Annons
Annons
Annons