Annons

Dalida – dömd att älskaFilmen om okända stjärnan – vågad satsning som går hem

Sveva Alviti som Dalida.
Sveva Alviti som Dalida. Foto: Njutafilms

Dalida sålde 170 miljoner skivor när hon stod på topp. Trots det är det få i Sverige som känner till henne. Den franska regissören Lisa Azuelos följer troget Dalidas liv och det räcker långt, skriver Jeanette Gentele.

Under strecket
Publicerad
Foto: NjutafilmsBild 1 av 2
Foto: NjutafilmsBild 2 av 2

Franska sångerskor som Édith Piaf känner vi till, likaså Juliette Gréco och Barbara om vi är lite frankofila. Men Dalida? I Sverige vet nästan ingen vem hon var trots att hon sålde 170 miljoner skivor i Frankrike, Italien och Nordafrika när hon stod på topp på 50-talet. Några av hennes hits smög sig in hos Anita Lindblom (”Gigi l'amoroso”), Siw Malmkvist (”Bambino”) och Lill-Babs (”Itsy bitsy teenie weenie yellow polka dot bikini”) i svenska versioner, men själv förblev hon i stort sett okänd. Den bristen kan man nu råda bot på med den biografiska spelfilmen ”Dalida”.

Född 1933 som Iolanda Gigliotti av musikaliska italienska immigranter i Kairo drömde hon tidigt om en karriär som artist, och började sjunga på arabiska, italienska och franska efter att ha vunnit titeln Miss Egypt. 1954 reste hon till Paris där hennes röst och utstrålning uppmärksammades av producenten Lucien Morisse (i filmen spelad av Jean-Paul Rouve), som också blev hennes första äkta man. 1956 fick hon sitt publika genombrott på Olympias scen med en rad lätta schlagers.

Annons
Annons
Annons