Analys

Johan Hellekant:”Filmavtalet blir stympat”

Johan Hellekant

Under onsdagen måste ett nytt filmavtal vara klart. In i det sista pågår idag, tisdag, förhandlingarna om hur svensk film ska finansieras. Men även om en överenskommelse nås blir det ett stympat avtal som gör många besvikna. Svensk filmpolitik är i kris. Och allt fler ropar nu på en statlig filmpolitik som i Danmark.

Publicerad
Annons

Värsta gubbgänget. Så beskrivs ett 20-tal män och en kvinna från olika delar av svensk filmbransch som ända sedan i maj har suttit och förhandlat om vilka pengar som Filminstitutet ska få fördela i produktionsstöd för svenska filmer och villkoren för det.

Under fem månader har biografägarna med SF Bio som ensam gigant försvarat sitt privilegium att ha filmpremiärer före andra aktörer som tv- och vod-företag. Det har inte hjälpt att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths vallöfte 2010 var att ”åstadkomma en breddning av filmavtalet, så att fler parter är med och betalar – inte minst nya distributörer och visningsfönster”. Representanter för den nya tekniken har lämnat förhandlingsbordet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons