Filmavtal förlorar miljoner på avhopp

Videobranschens oväntade avhopp från förhandlingarna om filmavtalet innebär 50 miljoner i förlorade inkomster. Thomas Bodströms uttalanden om att polisen inte ska jaga fildelande tonåringar blev droppen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Som SvD Näringsliv berättade i går har Sveriges videodistributörers förening, SVF, i slutskedet hoppat av de pågående förhandlingarna om det nya filmavtalet som ska trygga finansieringen av svensk film. Huvudskälet är att de tycker att regeringen agerar för slappt mot de hundratusentals svenskar som utan tillåtelse laddar ner film gratis på internet. Thomas Bodström uttalanden om att den nya lagen är till för att jaga ”dem som tjänar grova pengar” på fildelningen och inte tonåringar har fått SVF att se rött.

– Kulturministern vill ha ett filmavtal där vi är med, medan justitieministern går ut och ger carte blanche till dem som gratis laddar ner våra produkter. Alla som arbetar med frågan vet att det inte finns några som tjänar pengar på nedladdning och att den största gruppen som laddar ner är tonåringar, säger Nicklas Bengtsson, ordförande för Videodistributörernas förening.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons