Filmare som bryter normen

Trots mansdominansen bland svenska filmregissörer finns det kvinnor som har tagit en självklar plats bakom kameran. En av dem är Ella Lemhagen, som tolv år efter långfilmsdebuten är aktuell med en färgsprakande film om ett homosexuellt par som längtar efter barn.

Under strecket
Publicerad

Ella Lemhagen har lyckats skapa sig en självklar plats bland alla manliga filmregissörer. I hennes nya Patrik 1,5 tussas ett barnkärt bögpar ihop med en homofob tonårskille.

Foto: JESSICA GOW
Annons

Ella Lemhagen är bara 43 år men i filmbranschen är hon redan en veteran med självklar pondus (och en guldbagge, för Tsatsiki, morsan och polisen från 1999). Hon gick ut regilinjen på Dramatiska institutet 1991 och slog igenom 1996 med Drömprinsen – Filmen om Em, en hyllad ungdomsfilm som utspelade sig i en stiliserad villamiljö. Med den nya romantiska komedin Patrik 1,5 är hon tillbaka bland vältrimmade gräsmattor, perfekta rosenrabatter och karamellfärgade hus.

–Jag är väldigt fascinerad av den typen av miljöer – det på ytan perfekta. Jag har ingen egen relation till det, jag är uppvuxen i en studentlägenhet i Uppsala, men jag fascineras av hur de får tid till allt: att fixa i trädgården, sätta upp gardiner, spela krocket. De verkar ha total kontroll. Jag har ingen kontroll utom när det gäller mitt arbete.

Annons
Annons
Annons