Film om tvång ska ge barn hjälp i tid

30-årige Oscar ville veta hur dagens skolbarn med tvångstankar hade det. Bättre än han själv på 1990-talet, hoppades han. Nu har hans idé blivit en film om barn med tvångsproblem där där 9-åriga Johanna och 13-åriga Emma berättar om hur tvånget gör livet besvärligt ibland – men hur det kan bli bättre.

Under strecket
Publicerad

”Det viktiga för mig är att förmedla att man inte är ensam, även om tvångsproblemen ser olika ut för alla”, säger Oscar Sillén, som tog initiativ till filmen.

Foto: TOVE RISBERG

Emma, 13 år, med sin sköldpadda. När hennes tvångsproblem var som värst kunde morgon- och kvällsritualerna med komplicerat räknande och annat ta flera timmar.

Foto: TOVE RISBERG

Johanna med lillasyster Ida. Johanna drabbades av tvättvång redan i förskolan.

Foto: TOVE RISBERG

På Johannas skola, från inspelningen av filmen ”Mamma jag har blivit knäpp”. Tack vare Johannas öppenhet förstår skolkompisarna varför hon slickar sig om händerna.

Foto: TOVE RISBERG

”Det var viktigt för mig att hitta en ton i filmen där vi vågade prata om svåra saker, men där livet vann över det som var svårt”, säger filmens producent Susanna Wersäll.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Oscar Sillén, 30 år, växte upp på Östermalm i Stockholm. I filmen ”Mamma jag har blivit knäpp” berättar han om fina minnen av rolig lek med båtar i dammen runt fontänen på Karlaplan, men också om att ingen i skolan förstod eller tog reda på varför han hade så många tics. Ibland blev det så jobbigt att han stannade hemma från skolan.

Kunskapen om neuropsykiatriska symptom var kanske inte tillräckligt stor på 1980- och 90-talet. Eller så pratade man inte om dem. Oscar ville inte heller berätta då. Det vill han ändra på nu. Nästa generation barn ska inte behöva leva i den tystnad, varken egen eller andras, som han själv gjorde.

Annons
Annons
Annons