Annons

Film och klimatet: "Politiken måste vakna"

Kritiken växer mot att svensk film ligger efter andra länder i arbetet med klimatpåverkan. Nu ökar kraven på nya åtgärder.

Kristoffer Viita / TT
Publicerad

– Det är ju politiska styrmedel som ska till. Politiken måste vakna, säger Film i Västs miljöstrateg Ronny Fritsche som vill att kulturpolitikerna börjar väga in miljöaspekten i filmpolitiken.

Han är inte ensam i sin kritik. I april skrev 250 filmarbetare, bland dem skådespelare som Gustaf Skarsgård och Lena Endre, en artikel på DN Debatt som krävde att svensk film skulle bli mer klimatsmart.

När Hjalmar Söderbergs roman "Den allvarsamma leken" blev film i regi av Pernilla August, och med Karin Franz Körlöf och Sverrir Gudnason i huvudrollerna, fick Budapests gator föreställa Stockholm i början av förra seklet. Skärgårdsscenerna spelades dock in i trakten kring Åmål. Arkivbild.

Foto: Linn Malm n/TT Bild 1 av 4

"Vi tappar möjligheten att visa en utländsk publik som ser en svensk film hur vackert det ser det ut i Sverige. Film är ett fantastiskt medel att varumärka ett land, men numera bygger man ju upp Stockholm i Tallin, eller i Helsingfors" säger Eva Hamilton, ordförande för Film och Tv-producenterna. Arkivbilf.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT Bild 2 av 4

"Vi skulle kunna göra den mest hållbara filmen i världen", säger Ronny Fritsche, miljöstrateg på Film i väst.

Foto: Foto: privat Bild 3 av 4

När Klas Östergrens roman "Gentlemen" blev film i regi av Mikael Marcimain, och med David Fukamachi Regnfors och David Dencik i huvudrollerna, byggde man Stockholmskulisser i Litauen på andra sidan Östersjön. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons