Annons

Film och klimatet: "Politiken måste vakna"

Kritiken växer mot att svensk film ligger efter andra länder i arbetet med klimatpåverkan. Nu ökar kraven på nya åtgärder.

Under strecket
Kristoffer Viita / TT
Publicerad

När Hjalmar Söderbergs roman "Den allvarsamma leken" blev film i regi av Pernilla August, och med Karin Franz Körlöf och Sverrir Gudnason i huvudrollerna, fick Budapests gator föreställa Stockholm i början av förra seklet. Skärgårdsscenerna spelades dock in i trakten kring Åmål. Arkivbild.

Foto: Linn Malm n/TT Bild 1 av 4

"Vi tappar möjligheten att visa en utländsk publik som ser en svensk film hur vackert det ser det ut i Sverige. Film är ett fantastiskt medel att varumärka ett land, men numera bygger man ju upp Stockholm i Tallin, eller i Helsingfors" säger Eva Hamilton, ordförande för Film och Tv-producenterna. Arkivbilf.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT Bild 2 av 4

"Vi skulle kunna göra den mest hållbara filmen i världen", säger Ronny Fritsche, miljöstrateg på Film i väst.

Foto: Foto: privat Bild 3 av 4

När Klas Östergrens roman "Gentlemen" blev film i regi av Mikael Marcimain, och med David Fukamachi Regnfors och David Dencik i huvudrollerna, byggde man Stockholmskulisser i Litauen på andra sidan Östersjön. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 4 av 4

– Det är ju politiska styrmedel som ska till. Politiken måste vakna, säger Film i Västs miljöstrateg Ronny Fritsche som vill att kulturpolitikerna börjar väga in miljöaspekten i filmpolitiken.

Han är inte ensam i sin kritik. I april skrev 250 filmarbetare, bland dem skådespelare som Gustaf Skarsgård och Lena Endre, en artikel på DN Debatt som krävde att svensk film skulle bli mer klimatsmart.

Annons
Annons
Annons