Annons
X
Annons
X

Fildelningsfrågan är som bortblåst

När The Pirate Bay-rättegången inleds idag i Svea hovrätt har diskussionen om olaglig fildelning nästan helt försvunnit från den politiska agendan. Samtidigt är The Pirate Bay större än någonsin och den olagliga fildelningen ser åter ut att öka.

Försvarsadvokat Peter Altin, Fredrik Neij och Peter Sunde under den pågående Pirate Bay rättegången i Stockholms tingsrätt.
Försvarsadvokat Peter Altin, Fredrik Neij och Peter Sunde under den pågående Pirate Bay rättegången i Stockholms tingsrätt. Foto: SCANPIX

Intresset för fildelningsfrågan kulminerade i och med The Pirate Bay-rättegången våren 2009. Då hade debatten pågått under större delen av 2000-talet och Sverige sågs som ett paradis för nätpirater.

The Pirate Bay hade utvecklats till världens största fildelningssajt och intresset var enormt från både svenska och utländska medier. Piraterna såg rättegången som en av sina viktigaste strider och självförtroendet var skyhögt.

Men när domen avkunnades i april förra året gick en rysning genom piratrörelsen – Peter Sunde Kolmisoppi, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström dömdes till vardera ett års fängelse och sammanlagt 30 miljoner kronor i skadestånd. Och när förhandlingarna idag inleds i Svea hovrätt är spelplanen förändrad. Intresset för fildelningsfrågan har minskat avsevärt, och i den politiska debatten är frågan som bortblåst.

Annons
X

Få, om ens någon, ägnade någon större energi åt fildelning i valrörelsen och Piratpartiet gjorde ett uselt val.

Från de åtalade och piratanhängarna har det också varit tyst –inga presskonferenser, inga aktioner, inga utspel. Igår hade Svartholm Wargs försvarsadvokat Ola Salomonsson inte ens fått tag på sin klient och var osäker på om han dyker upp i rätten idag.

Men även om intresset för fildelningsfrågor minskat pågår verksamheten på The Pirate Bay som aldrig förr. Trots domen i tingsrätten har motståndarna inte lyckats tysta sajten, som idag är större än någonsin med över 4,5 miljoner registrerade användare.

Analysföretaget Mediavision, som följer svenskarnas inställning till fildelning, konstaterar också att den minskning i olaglig fildelning som syntes efter Ipred-lagen och The Pirate Bay-domen nu avstannat och istället finns tendenser att fildelningen återigen ökar.

Medan lagliga tjänster som Spotify minskat olaglig nedladdning av musik ökar intresset för så kallade piratstreamingssajter för filmer och tv-program.

Enkelt förklarat kan användarna på dessa se piratkopierade filmer utan att behöva lagra dem på sin hårddisk – och därmed undgå att begå ett brott. Som alltid springer tekniken ifrån politikerna och som Mediavision konstaterar: ”för rättighetsinnehavarna innebär det att man inte kommit åt grundproblemet”.

Tobias Olsson är reporter på SvD.
tobias.olsson@svd.se

Annons
Annons
X

Försvarsadvokat Peter Altin, Fredrik Neij och Peter Sunde under den pågående Pirate Bay rättegången i Stockholms tingsrätt.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X