Annons
X
Annons
X

Fildelning kan gynna ekonomin

Underhållningsindustrin säger sig förlora miljardbelopp på ­Pirate Bay. Forskare menar tvärtom att fildelningen gynnar ekonomin.
–Att jämställa en nedladdning med ett köp är nonsens, säger Roger Wallis, professor i medieteknik.

Läs mer

slaget om nätherraväldet blogg.svd.se Direkt till Sam Sundbergs blogg blogg.svd.se Min mormor var också pirat blogg.svd.se om The Pirate Bay svd.sesam.se

Rättegången mot Pirate Bay har varit efterlängtad i underhållningsindustrin. Med ett rekord på över 25 miljoner användare är sajten en central punkt i den fildelningskultur som gäckar film-, bok-, spel- och skivbranschen.

När rättegången inleds i Stockholms tingsrätt idag krävs Pirate Bay-grundarna på 115 miljoner kronor. Johan Holmer på Sveriges filmproducenter hoppas på en fällande dom.

–Illegal fildelning är ett av de största hindren för en positiv utveckling inom svensk filmproduktion. En internationell undersökning uppskattade att det handlade om 700 miljoner i uteblivna intäkter. Det är enorma summor för svensk film, säger han.

Annons
X

Men trots debatten om att bolag och upphovsmän ruineras finns det forskning som talar för motsatsen.

Jonas Andersson, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap på Londonuniversitet Goldsmiths, forskar om fildelningsfrågor. Han säger att det är långt ifrån självklart att Pirate Bay har en negativ effekt på ekonomin.

–Den forskning som har gjorts har framförallt studerat nedgången i cd-försäljningen och den ökade delningen av mp3-filer. Sunt förnuft säger ju att de sammanfaller. Men det har visat sig väldigt svårt att hitta ett orsakssamband, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Roger Wallis är professor i medieteknik på KTH och ledamot i regeringens IT-råd. Han menar att skivbranschens kris inte behöver drabba artister och upphovsmän. Tvärtom kan de tjäna mer än tidigare, eftersom den minskade skivförsäljningen kompenseras av ökade intäkter från konserter samt avgifter på försäljning av mp3-spelare och cdr-skivor.

  I ersättningskravet mot Pirate Bay har film- och skivbolagen räknat hur många som har laddat ner en fil, och multiplicerat detta med vad varan skulle kosta att köpa. Den modellen saknar helt förankring, säger Roger Wallis.

  –Att alla skulle gå och köpa det de laddar hem om de inte kunde fildela, det är löjligt. Det finns ingen forskning som stödjer det för fem öre.

  Jonas Andersson menar att fildelningen sannolikt har en negativ effekt på vissa branscher, men att den indirekt kan gynna andra. Den som köper färre skivor lägger istället pengarna på mobiltelefoner, kläder eller datorer. Just detta konstaterades nyligen av en statlig rapport i Nederländerna – att vissa branscher kan förlora på fildelning, men att de totala vinsterna för samhällsekonomin är större.

  En rad undersökningar , bland annat från SOM-institutet i Göteborg, har även kommit fram till att aktiva illegala fildelare konsumerar mer ”laglig kultur” än andra. Men det kan man inte tacka fildelningen för, menar Per Strömbäck på Dataspelsbranschen.

  –Den som inte alls är intresserad av dataspel laddar varken ner piratkopior eller köper spel. Att de som olovligt laddar ner också köper ibland betyder inte att den lagliga marknaden vinner på piratkopiering.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X