Annons
X
Annons
X

Fildelarna köper mest

Folk som fildelar illegalt gillar också att köpa. Ofta är det fildelarna som konsumerar mest musik, film och dataspel. Det visar en ny studie från Nederländerna.

Det är en studie gjord av tre nederländska forskare som visar att folk som fildelar illegalt också köper musik, film och dataspel i hög grad. Exempelvis säger 68 procent av de som fildelar musik illegalt att de även köper musik, det är lika stor andel som hos icke-fildelarna. De som laddar ner film och dataspel illegalt köper fler produkter än de som inte gör det.

63 procent säger att de köper musik de redan laddat ner. Just det var ett resultat som överraskade Joost Poort, en av forskarna bakom studien – att människor faktiskt köper vad de redan har. Men han vill inte att studien ska tolkas som att fildelning leder till bra försäljning.

– Det är ett missförstånd om man tolkar det så. Vi menar bara att om industrin tar fildelare till domstol så är det samma människor som faktiskt köper deras produkter, säger Joost Poort.

Annons
X

Det finns ändå en grupp, säger Joost Poort, som utmärker sig. Han kallar dem för ”hardcore downloaders” – de som ständigt delar med sig av stora mängder musik, film och spel. De tycker att sajter som Itunes inte duger, bland annat på grund av dåligt utbud. Men den stora majoriteten holländare är nöjda med de lagliga alternativen.

Hur vet ni att folk svarat sanningsenligt?

– Det kan vi inte veta helt säkert. Men vi var tydliga med att påpeka att vi inte kom från industrin och inte skulle registrera deras IP-adresser och liknande.

Joost Poort är intresserad av ämnet, bland annat eftersom debatten kring fildelning är så aktuell, även i Nederländerna. Han kan tänka sig att fildelarna gillar deras studie mer än vad industrin gör.

Daniel Johansson är doktorand vid Blekinge tekniska högskola och kommer i höst med en avhandling som har med nya affärsmodeller för musikindustrin att göra. Han tror på den nederländska studiens resultat, men att tolkningen kan göras på olika sätt. Själv kom han med en studie i höstas som handlade om svenska musikindustrins ekonomi i stort. Han säger att eftersom frågan om nedladdning och upphovsrätt är så ideologiskt laddad är det lätt att folk använder forskning i sina egna syften.

– Det är det farliga. Av vår forskning gjordes tolkningen att artister gynnas av fildelningen, något vi inte själva påstått. Piratpartiföreträdare och skivbolagsrepresentanter väljer att tolka utifrån sina egna syften, säger Daniel Johansson.

Johansson är inte förvånad över att de som fildelar också köper musik, film och dataspel. Det har med intresse att göra. Därför blir det konstigt att jämföra dem med människor som inte fildelar – de senare kanske inte gillar musik och har aldrig varit intresserad av produkten i vilket fall. Han tror ändå på ett samband mellan ökad fildelning och minskad försäljning.

– Försäljningen av musik har gått ned så pass mycket de senaste åren, då är det märkligt att fildelning inte skulle ha något med det att göra.

Utomlands finns det ett annat nytänkande än i Sverige, anser Daniel Johansson, om hur skivbolagen ska kunna fungera med digital försäljning.

– Få har koll på att i andra länder snurrar musikbranschen runt ekonomiskt med hjälp av sajter som Spotify, Itunes med flera. Vissa skivbolag är uppe i 50/50 försäljning när det gäller digital musik respektive fysiska skivor. Det har hänt saker på skivbolagen, mer än vad folk i Sverige tror.

Joost Poort tror också att industrin måste tänka än mer i nya banor för att dra till sig, och inte tappa, konsumenter.

– Om människor inte får ett erbjudande i en form som passar dem kommer de att säga nej. Industrin har många möjligheter att försöka behålla sina konsumenter, bara de tar chansen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X