Fildelare oberörda av förbudsdebatten

Artisterna vädjar, Antipiratbyrån hotar. Men svenskarna fortsätter att ladda ner musik och film i samma omfattning, till synes oberörda av den intensiva fildelningsdebatten.

Under strecket
Publicerad
Annons

I början av året startade debatten om nedladdning av musik och film från internet på allvar i Sverige. Regeringens nya lagförslag har väckt allt större uppmärksamhet i massmedierna, liksom filmbranschens organisation Antipiratbyråns offensiva och omdiskuterade metoder mot nätpiraterna. Tidigare i veckan skickade musikbranschens organisation Ifpi ut ett upprop till pressen där över hundra artister vädjade till svenskarna att sluta ladda ner deras musik gratis.

Men internetanvändarna verkar ställa sig kallsinniga till såväl vädjanden som hot. Trots att debatten nu rasat i ett par månader visar den omfattande nedladdningen inga tecken på att minska.
– Vi kan inte se att debatten om fildelning påverkat hur våra abonnenter utnyttjar internet. Vi ser ingen skillnad de senaste månaderna, säger Peder Ramel, vd för Bredbandsbolaget.
SvD har pratat med landets största bredbandsleverantörer, Telia, Bredbandsbolaget, Com Hem, Glocalnet, Tele 2 och Spray. Fem av sex ger samma svar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons