Annons
Krönika

Anders Q Björkman: Fiktion är inte sanning – men kan vara lögn

Den konstnärliga friheten ger kulturen en möjlighet att bearbeta fakta och citat. Men så fort ett sådant förhållningssätt sprider sig utanför romaner och teaterscener uppstår något annat än konst. Det brukar kallas lögn.

Publicerad
Den österrikiske författaren Robert Menasse har avslöjats sprida falska citat av EU-kommissionens första ordförande.
Den österrikiske författaren Robert Menasse har avslöjats sprida falska citat av EU-kommissionens första ordförande. Foto: IBL

Konst är sällan bara fantasi, utan har nästan alltid också ett inslag av verklighet. Men när fakta och fiktion alltför vidlyftigt rörs ihop i samma gryta kan det vara svårt att urskilja vad som är vad. I litterära sammanhang har vi autofiktion, på teaterscener spelas dokumentärdrama, tv-serier är ofta ”based on a true story” och biografiska spelfilmer vill ge sken av att de erbjuder den sanna skildringen av kända personers levnad.

Den österrikiske författaren Robert Menasse har avslöjats sprida falska citat av EU-kommissionens första ordförande.

Foto: IBL Bild 1 av 3

Robert Menasse tog emot Tyska bokpriset för sin roman ”Die Hauptstadt” av Heinrich Riethmueller på Bokmässan i Frankfurt i oktober 2017.

Foto: Bernd Kammerer/IBL Bild 2 av 3

Två dagar före jul berättade Der Spiegel på sitt omslag och i en längre text att deras egen reporter Claas Relotius beslagits med lögner och uppdiktade artiklar.

Foto: Hermann Bredehorst/IBL Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons