Annons
X
Annons
X

Dags för Fifas ordförandeval

De fem kandidaterna som ställer upp i Fifa-valet i eftermiddag får 15 minuter var på sig i ett sista försök att påverka de 207 röstande på kongressen i Zürich.

Av TT
(uppdaterad)
Muthärvan i Fifa
Foto: Patrick B. Kraemer / AP

Hemlighetsmakeriet kring var nationsförbunden kommer att lägga sina röster är fortsatt stor inför valet som inleds klockan 14. Förhandstipsen tyder på att det egentligen bara står mellan två: Gianni Infantino och shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa.

Shejk Salman var den första av de fem som pläderade för sin sak inför kongressdelegaterna. Han använde dock bara knappt tio av sina 15 minuter innan han lämnade över till Jerome Champagne, den franska kandidaten.

Övriga kandidater är Tokyo Sexwale, Sydafrika, och prins Ali bin al-Hussein, Jordanien.

Annons
X

Både prins Ali bin al-Hussein och Jérôme Champagne har efterfrågat ett genomskinligt röstningsbås för att undanröja möjligheten till fusk. Idrottens skiljedomstol, Cas, har dock avvisat önskemålen, precis som Champagnes förfrågan om att ha oberoende valobservatörer.

– Jag hoppas att det blir en värdig kongress och att vi äntligen ska kunna lägga det här bakom oss. Det har varit väldigt lite fokus på fotbollen det senaste året, sade Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till TT inför valet.

Schweizaren Infantino kan räkna med stöd från nästan hela Europa, Sydamerika och Centralamerika, medan shejk Salman, från Bahrain, har stöd från toppen i så väl Afrika som Asien – vilket på förhand gör honom till favorit.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om de individuella förbunden sedan följer rekommendationerna återstår att se.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Patrick B. Kraemer / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X