Annons

Gunilla von Hall:Skandalen blev världspolitik på hög nivå

Skandalerna som kantat Fifa har väckt flera storpolitiska kontroverser till liv.
Skandalerna som kantat Fifa har väckt flera storpolitiska kontroverser till liv. Foto: AP

Ryskt raseri mot USA, palestinska protester mot Israel, kritik mot gästarbetares villkor i Qatar. Fotboll har blivit världspolitik. Flera storpolitiska kontroverser har väckts till liv i skuggan av Fifas korruptionsskandal och fredagens val av ordförande.

Under strecket
Publicerad

ZüRICHDet är inte bara den jättelika muthärvan som fått det att slå gnistor kring internationella fotbollsförbundet Fifa. Organisationens kongress de två senaste dagarna i Zürich har också lett till världspolitiskt tvistande på högsta nivå.
På fredagen höll det på att spilla över till våldsamheter, när tumult uppstod kring en palestinsk demonstration mot Israel utanför Hallenstadion där kongressen hölls. Under några ögonblick hotade kaos.

Ett 50-tal personer i gröna t-shirts med texten "boycott Israel, free Palestine" demonstrerade för att Israel ska uteslutas ur Fifa. Inför kongressen lade det palestinska förbundet fram en resolution om att utesluta Israel, som anklagas för att fängsla och hindra palestinier från att delta i internationella fotbollsmatcher. Resolutionen debatterades under flera timmar vid Fifa-mötet, men istället för omröstning slutade det med att resolutionen drogs tillbaka.

Annons
Annons
Annons