Annons
X
Annons
X

Fidel Castro avgår

Kubas ledare Fidel Castro, 81, avgår som president, meddelar officiella kubanska medier.

(uppdaterad)

”Jag kommer varken aspirera till eller acceptera ytterligare en presidentperiod - jag upprepar - varken aspirera eller kandidera, skriver Castro som haft makten i Kuba i nästan 50 år.

Christer Elm, Sveriges ambassadör i Havanna, sade på eftermiddagen svensk tid att beskedet om Castros avgång inte orsakat någon större uppståndelse i staden ännu. Och han väntar sig inte att det blir det senare heller.

– Det är 18 månader som Fidel Castro varit ur bilden. Jag kulle jag bli förvånad om det finns någonting som till det yttre manifesterar något som kan liknas vid en folklig reaktion på det här, säger han till TT.

Annons
X

Förändringarna i landet tror han kommer att gå fortsatt långsamt.

– Det totalitära samhället är ju kvar, säger han.

Men Elm hoppas att den psykologiska effekten av presidentens avgång ska ge syre åt reformvänliga krafter. Och säger att man kanske kommer kunna se en ansats till en reform av den kubanska ekonomin.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Även om Castro nog, med den personlighet han har, säkerligen kommer att låta höra från sig, säger han till TT.

  Elm tillägger att Castro kan fortsätta verka i kulisserna.

  – Man ska också komma i håg att det bara är en av hans funktioner. Han är till exempel också ledare för kommunistpartiet.

  I sitt meddelande till folket förklarar Castro, utan dramatik, att det vore att förråda sitt eget samvete att fortsätta på en post som kräver fysisk rörlighet - något han inte kan erbjuda.

  Han förtydligar att det inte rör sig om ett avsked och att han vill fortsätta att kämpa ”som en idéernas soldat”.

  Kubas nationalförsamling kommer att mötas på söndag - som tidigare aviserat. Sannolikt kommer Fidel Castros 76-årige bror Raul då att nomineras till efterträdare, skriver Reuters. Raul har lett landet sedan juli 2006 då han tog över som tillförordnad president när Fidel Castros hälsa svek.

  Castro uppmanar folket att nu alltid vara förberedda på det värsta scenariot.

  ”Vägen kommer alltid att var svår, och kommer att kräva en mental ansträngning från alla”, skriver han.

  Fidel Castro gjorde sitt senaste offentliga framträdande den 26 juli 2006. Nyligen visades dock rörliga bilder på den sjukliga ledaren i kubansk tv.

  Fidel Castro blev känd som politisk ledare i och med anfallet mot Moncada-kasernen i Santiago de Cuba 26 juli 1953. Trots misslyckandet blev angreppet legendariskt och gav namn till den revolutionära 26 juli-rörelsen som Castro låg bakom. Upproret var riktat mot den USA-stödde diktatorn Fulgencio Batista.

  Efter en kort exil i Mexiko återkom Castro till Kuba ombord på kryssningsfartyget Granma 2 december 1956 tillsammans med ytterligare 81 män, däribland brodern Raul och Ernesto ”Che” Guevara. Batista drevs på flykten av gerillan 1 januari 1959.

  Castro blev premiärminister, och president när en ny författning antogs 1976.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X