Annons
X
Annons
X

Fick sparken anklagad för att ha stulit två chokladbitar

Stefan Qvarfordt körde truck på lagret på Ica i Borlänge när han plötsligt blev inkallad till ett möte med chefen. Han anklagades för att ha stulit två dubbeljapp, något som skulle ha filmats med en tillfällig övervakningskamera. Nu är chokladbitarna ett fall för både hovrätten och arbetsdomstolen.

Stefan Qvarfordt fick sparken från ICA, anklagad för att ha stulit två Japp.
Stefan Qvarfordt fick sparken från ICA, anklagad för att ha stulit två Japp. Foto: PRIVAT

Stefan Qvarfordt hade arbetat på Icas lager i Borlänge sedan mars 2004. Han körde truck som vanligt en vinterdag i januari 2007 när säkerhetschefen på Icas lager kallade honom till ett möte. En suddig övervakningsfilm visades för honom och han blev utfrågad om två dubbeljapp.

Anklagelsen om stöld på arbetsplatsen blev ett fall för tingsrätten. Under tiden arbetade han vidare på lagret.

– Då hade de ju i varje fall förtroende för att jag inte skulle äta upp alla andra chokladbitar, säger Stefan Qvarfordt till SvD.se.

Annons
X

Efter ett och ett halvt år kom tingsrätten fram till att Stefan Qvarfordt var skyldig, men domen är överklagad och kommer att tas upp i hovrätten nu under våren. Också arbetsdomstolen har tagit upp fallet där Handelsanställdas förbund stämmer Ica för att inte ha saklig grund för uppsägning.

– De flesta skulle ge väl upp, det förväntade sig nog Ica också, säger Stefan Qvarfordt som tror att Ica ville statuera exempel.

Han berättar att lagret är stort med över hundra anställda och att det blir mycket så kallat ”kross”. Varje vecka samlas dessa varor ihop i en långtradare som körs till Stockholm där allt förstörs.

– Så detta med två dubbeljapp som försvann kan ju inte vara en stor sak för Ica, säger Stefan Qvarfordt.

Förbundsjuristen Carolina Öhrn på LO-TCO:s rättsskydd som har haft hand om ärendet påpekar att det generellt är en mycket sträng praxis som gäller när det handlar om brott mot arbetsgivaren.

– Med tanke på diskussionen om bonusar som pågår kan det vara värt att påminna om att LO-kollektivet är hårt hållna, särskilt om man jämför med andra typer av oegentligheter på högre nivå, säger Carolina Öhrn.

Hon tror att människor på gatan inte alltid är medvetna om hur tufft det kan vara för vanliga anställda.

– Vi som jobbar med detta vet att man har en väldigt sträng syn även på små förseelser, det känns nästan orimligt med tanke på hur samhället fungerar i övrigt.

Vad har ni för chans att vinna målet?

– Det finns ett liknande fall som tagits upp i arbetsdomstolen där flera arbetstagare sades upp anklagade för att ha ätit godis på ett lager, men när det prövades bedömdes det inte vara saklig grund för uppsägning, säger Carolina Öhrn.

Anna Hedström, informatör på Ica, säger att fallet är ovanligt och att det är stölden som sådan som är problemet.

– Det finns strikta regler kring det, och det är de anställda medvetna om.

Men är det inte lite överdrivet, det handlar ju om två chokladbitar?

– Jo, det är klart att det känns lite tråkigt, men vart ska gränsen gå i så fall? säger Anna Hedström.

Annons
Annons
X

Stefan Qvarfordt fick sparken från ICA, anklagad för att ha stulit två Japp.

Foto: PRIVAT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X