Annons
X
Annons
X

Fick sluta – på grund av sin mössa

Barnskötaren Mats Mügge hade fått goda vitsord och trivdes bra på Frilutfts Förskolor i Stockholm. Han såg fram emot ytterligare en månads jobb, när han fick ett samtal från personalchefen. Hon förklarade att han tyvärr inte kunde jobba kvar – på grund av en mössa märkt Pornstar.

Mats Mügge började jobba som timvikarie hos Frilufts Förskolor i Täby, i mitten av december. Han trivdes med arbetet och det fungerade bra med både kolleger, barn och föräldrar.

Eftersom han gjorde ett bra jobb fick han erbjudande om ytterligare en månads arbete. Och Mats Mügge såg fram emot det eftersom han arbetat inom företaget tidigare och skulle få återse några gamla arbetskamrater. Han tackade nej till ett flertal andra erbjudanden för att kunna satsa på Frilufts Förskolor. Men det skulle han sedan få ångra. Två dagar före julafton fick han ett oväntat telefonsamtal av företagets personalchef.

– Hon sa att hon sett en bild på mig på Facebook. På bilden har jag på mig en mössa som det står Pornstar på och man ser halva min arm där jag har tatueringar. Hon sade att bilden inte var lämplig för någon som jobbar på en förskola och att hon ville avsluta allt samarbete, säger Mats Mügge till SvD.se.

Annons
X

Han uppfattade det som att personalchefen antydde att han var pedofil och han har nu anmält Frilufts Förskolor till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Personalchefen sade det inte rakt ut, men om man läser mellan raderna förstår man ändå vad hon menade. Hon sade att hon aldrig kunde veta säkert med människor, säger han.

Frilufts Förskolors ägare, Peter Wallebo, tillbakavisar bestämt att ledningen hade några funderingar kring Mats Mügges sexuella läggning.

– Vi skulle aldrig anklaga Mats för något sådant. Det var några föräldrar som hörde av sig efter att ha sett bilden på Facebook. Vi bedömde helt enkelt att det inte var lämpligt att ha en sådan mössa när man arbetar i barnomsorgen, säger Peter Wallebo.

Vidare har han inget att anmärka på Mats Mügges arbetsinsats.

– Nej, absolut inte. Det fungerade jättebra!

Varför bad ni honom inte bara att ta bort bilden?

– Skadan var tyvärr redan skedd eftersom några föräldrar sett bilden. Det var synd att han lade upp den från början.

Eftersom Mats Mügge hade tackat nej till andra jobb till förmån för arbetet på Frilufts Förskolor hamnade han i en svår ekonomisk sits. Han tvingades säga upp sin lägenhet och låna pengar av vänner för att klara räkningarna.

– Det var ett slag i ansiktet och det har varit skitjobbigt. Det verkar som att killar ska granskas hundra gånger mer än tjejer och sen undrar de varför de är så få män som jobbar inom barnomsorgen, säger Mats Mügge.

Peter Wallebo säger att Frilufts Förskolor strävar efter att ha många män i verksamheten och att det är viktigt.

– Vi vill verkligen inte diskriminera någon. Men man måste tyvärr tänka på vad man lägger ut på nätet eftersom vi lever i ett internetsamhälle, säger han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X