Annons

Fick proggarna Sverige att bojkotta Eurovision?

Var det proggare av den här typen som satte sådant tryck på Sveriges Radio att det statliga bolaget beslutade sig för att inte sända Eurovision Song Contest 1976?
Var det proggare av den här typen som satte sådant tryck på Sveriges Radio att det statliga bolaget beslutade sig för att inte sända Eurovision Song Contest 1976? Foto: Aftonbladet/TT

Under våren talas och skrivs det en hel del om Eurovision Song Contest. Det finns gott om nöjesjournalister och självutnämnda experter som rangordnar låtar och berättar historier om tidigare års svenska fram- och motgångar. Och då brukar alltid den fråga dyka upp som nu har hamnat på mitt bord: stämmer det att Sverige faktiskt har bojkottat tävlingen, eftersom vi var så vänstervridna på 70-talet att hela spektaklet framstod som osmakligt?

Under strecket
Publicerad

Friad! Det finns inga bevis för att det var Sillstryparns påtryckningar som fick Sveriges Radio att hoppa av Eurovision Song Contest 1976.

Foto: Aftonbladet/TT

Nja, visst har vi bojkottat Eurovision, men inte på grund av ett överskott av proggiga känslor. Faktum är att Sverige, ända sedan vi tävlade första gången 1958, har avstått från att delta vid tre tillfällen. En gång rörde det sig om en regelrätt bojkott, vid de två andra tillfällena om andra orsaker.

Första gången Sverige tackade nej till Eurovision Song Contest var 1964. Orsaken var en konflikt på arbetsmarknaden. Eftersom svenska artister hade gått ut i strejk bedömdes det som omöjligt att genomföra tävlingen.

Annons
Annons
Annons