Annons

”Som utlänning får du en annan ingångslön”

Trots utbildning och erfarenhet fick Cody Dooley en lön som låg under svenska kollegors på Engelska skolan. Han och kollegor på IES menar att skolkoncernen satt i system att hålla nere utländska lärares löner. En utländsk lärare med över tio års erfarenhet, var mentor åt en svensk nybörjare som fick 5 000 mer i lön.

Uppdaterad
Publicerad
Cody Dooley har fått jobb på en annan skola, och tycker att arbetsförhållandena där är mycket bättre än på IES.
Cody Dooley har fått jobb på en annan skola, och tycker att arbetsförhållandena där är mycket bättre än på IES. Foto: Allis Nettréus

Cody Dooley har lärarexamen från USA och har arbetat som lärare i matematik och naturorienterande ämnen i USA och Sydkorea. För sju år sedan flyttade han till Sverige, för att arbeta som lärare på Internationella Engelska skolan i Skärholmen i Stockholm.

– Jag är en kvalificerad lärare och har arbetat som lärare sen jag tog examen. Jag fick runt 25 000 kronor i månaden. Jag förstod senare genom facket att jag skulle haft en mycket mer.

Codey Dooley försökte få upp lönen när han bytte arbetsplats till IES i Liljeholmen i Stockholm, men fick höra att det var mot företagets policy att löneförhandla vid skolbyte. Vid nästa lönerevision sa rektorn att Cody Dooley inte kunde få upp sin lön så mycket, eftersom han nyss börjat. Han fick ett muntligt löfte om en ordentlig revision året därpå.

Annons

IES räknar med att vi utlänningar kommer hit och inte vet hur det fungerar här. Så om du är utlänning får du en annan ingångslön och en annan lönerevision än om du är svensk

Sedan slutade rektorn och efterträdaren ville inte kännas vid löftet till Cody Dooley. Han fick dock ta del av lärarlönelyftet, vilket innebar en höjning med 2 000 kronor i månaden. Men de pengarna togs bort efter ett år. Strax därefter sa Cody Dooley upp sig från IES.

Cody Dooley.
Cody Dooley. Foto: Allis Nettréus

– IES räknar med att vi utlänningar kommer hit och inte vet hur det fungerar här. Så om du är utlänning får du en annan ingångslön och en annan lönerevision än om du är svensk, säger Codey Dooly.

Upplever du att IES satt i system att ge utländska lärare lägre lön?

– Ja, jag är hundra procent säker. Jag känner många lärare i IES som det är så för.

Cody Dooley pekar på att engelskspråkiga lärare inte har speciellt många andra arbetsgivare att söka sig till om de vill jobba i Sverige.

– IES vet att utländska lärare är fast där. De vet att de har anställda som har flyttat till ett annat land och är i en position där de inte kan göra sig själva och sina familjer besvikna.

Ytterligare tre utländska lärare som jobbat eller fortfarande jobbar på IES bekräftar bilden. En av dem hade undervisat engelska i tio år innan han kom till IES, men saknar lärarbehörighet. Efter två år på IES fick han vara mentor åt en nyanställd lärare, som också saknade behörighet och som dessutom saknade erfarenhet av läraryrket. Den utländska läraren, som vill vara anonym, tjänade då under 25 000 kronor – den nyanställda svenska läraren hade en ingångslön på 30 000.

En annan lärare med examen från ett engelsktalande land berättar för SvD att han fick drygt 26 000 kronor när han anställdes som NO-lärare på IES för två år sedan.

Lärarförbundets statistik visar att den lönen är långt under det normala. Runt 31 000 till 33 000 kronor borde varit en mer rimlig lön under liknande förhållanden, enligt Johan Ernestam, utredare på Lärarförbundet.

En kartläggning som Lärarnas Riksförbund, LR, gjort visar att LR:s medlemmar, där alla är behöriga lärare, tjänar i snitt 3 000 kronor mindre i månaden på IES jämfört med på kommunala skolor. IES sticker ut i LR:s statistik. Lönegapet mellan alla friskolor och kommunala är betydligt mindre, LR-anslutna friskolelärare tjänar i snitt 1 000 kronor mindre än kollegor med kommunala arbetsgivare.

Foto: Allis Nettréus

Också Lärarförbundet har märkt att utländska lärare har lägre betalt än svenska inom IES.

– De rekryteras i utlandet och vet inte vilka löner som gäller i Sverige. De vet inte alltid att man kan förhandla om lönen, säger Niklas Kjellberg, pressekreterare på Lärarförbundet.

Enligt Lärarförbundet har klyftan mellan svenska och utländska lärare på IES ökat kraftigt de senaste tre åren. Det har att göra med att de svenska lärarnas löner har gått upp bland annat till följd av ökad konkurrens om lärarna.

SvD har sökt rektorn på IES Liljeholmen som hänvisar till IES presskommunikatör Jonathan Howell. Han säger att IES inte kan kommentera ett enskilt fall, men att en enskild medarbetares lön inte ”representerar hela bilden”. Han säger också att det finns ett gap mellan lärares löner på IES, beroende på vilka ämnen de undervisar i. Enligt honom undervisar väldigt få utländska lärare i samhällsorienterande ämnen, SO, och svenska men betydligt fler i engelska.

– Det finns en stor brist på lärare i svenska och SO, men inte samma brist på engelskalärare. Det styr lönerna.

IES rekryterar många utländska lärare i matematik och NO, som hör till bristämnena i Sverige. Men enligt Jonathan Howell är det inte bristämnen i länderna IES rekryterar från – och det styr lönerna.

Jonathan Howell säger att han inte känner ingen löneskillnaderna som kommer fram i LR:s lönestatistik som visar att IES ligger under andra friskoleaktörer. Enligt Jonathan Howell ligger IES i linje med marknaden, men är inte marknadsledande när det gäller löner.

– Vi ser att folk vill jobba för oss, vi är glada att vi kan rekrytera bra lärare, säger Jonathan Howell.

Efter reklamen visas:
Politikernas utmaningar för en bra skola
Annons
Annons

Cody Dooley har fått jobb på en annan skola, och tycker att arbetsförhållandena där är mycket bättre än på IES.

Foto: Allis Nettréus Bild 1 av 3

Cody Dooley.

Foto: Allis Nettréus Bild 2 av 3
Foto: Allis Nettréus Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons