Annons
X
Annons
X

”Fick höra Breivik – utan något filter”

Under 73 minuter fick de som följer rättegången mot Anders Behring Breivik i går uppleva honom utan filter. I de första konfrontationerna med domarna fick Breivik sin vilja igenom. Men inte utan att hota med det enda maktmedlet han har: Tystnad.

Efter den smått kaotiska inledningen av gårdagen då en av nämndemännen byttes ut, fick Breivik sätta sig i vittnesbåset strax efter tio. Han började då läsa upp det han kallar för ramen runt sitt försvar. Han hävdar att hans terrordåd var nödvändiga för att framprovocera en konflikt mellan de kristna och muslimerna i Europa, innan de kristna hamnar i minoritet i sina egna länder.

Domaren hade gett sitt tillstånd till att han kunde få använda en halvtimme och blev otålig då det handlade mer om Japan och Korea än vad som skedde i Oslo eller Utøya.

– Det är helt nödvändigt att jag får läsa upp detta. jag har redan skurit ned dokumentet från 20 till 13 sidor. Jag har aldrig bett om att få fem dagar i rätten, jag ber bara om en timme, sa Anders Behring Breivik.

Annons
X

Han fick stöd från sin advokat Geir Lippestad som sa att alternativet kunde bli att rättegången skulle genomföras utan att Breivik svarade på frågor. Några minuter senare protesterade målsägarbiträdena i rätten, som med e-post och sms står i kontakt med alla de som följer rättegången i andra domstolar runt om i landet.

Huvuddomaren Wenche Elizabeth Arntzen gjorde ett nytt försök att få Breivik att avsluta uppläsningen. Då grep den ene av åklagarna in, Svein Holden, och sa att det var viktigt att Breivik fick avsluta den genomgång han höll på med.

Även den första dagen visade Breivik att han inte är lätt att styra, då han plötsligt kastade fram att huvuddomaren kunde uppfattas som jävig på grund av hennes vänskap med den förre statsministern Gro Harlem Brundtlands syster. Det var ett utspel han inte hade diskuterat med sin försvarare.

Överraskningarna fortsätter därför att komma i en rättegång där mycket annat oväntat också skett. Efter den andra dagen är i alla fall en sak säker: Domarna fattade ett riktigt beslut när de bad om att ytterligare en rättsmedicinsk bedömning av Breivik skulle göras. Om inte frågan stod öppen hade det varit många som undrat vad det egentligen var som de två första rättspsykiatrerna ansåg talade för att Breivik både var och är psykotisk.

Under gårdagen var han till en början spänd, men levande på ett helt annat sätt än i måndags. Under eftermiddagens utfrågning var det nästen en gemytlig ton mellan honom och åklagaren Inga Bejer Engh, som talade till honom som till ett stort barn.

Andrs Behring Breivik inledde med att säga att han tonat ned retoriken, av hänsyn till de anhöriga.

– Jag står här som en representant för den norska och den europeiska motståndsrörelsen. När jag talar så talar jag för väldigt många andra norrmän som inte önskar att våra rättigheter som en urbefolkning tas ifrån oss, sa han.

Breivik förklarade att medierna och åklagarna framställt honom som en patetisk och ond förlorare, en person utan integritet, en notorisk lögnare som saknar moral, är sinnessjuk.

– Det har hävdats att jag är feg, homosexuell, pedofil, psykopat och nazist. Varför? frågade han retoriskt.

– Jo, för att jag har genomfört det mest spektakulära attentatet som har begåtts i Europa sedan det andra världskriget.

Skälet till att han gjorde det var, enligt Breivik, att det inte längre finns någon demokrati i Europa.

Förhållanden var så illa, hävdade han, att det inte gick att leva längre i Norge.

Enligt Breiviks logik var det nödvändigt att framprovocera en konflikt innan muslimerna fick majoriteten i landet. Han trodde inte att hans attacker skulle göra att ultranationalisterna fick mer sympati. Tvärtom var avsikten att provocera Arbeiderpartiet och polisen till att förfölja nationalisterna ännu mer. Därigenom skulle de radikaliseras och kriget med muslimerna skulle kunna tas när det fortfarande gick att vinna.

– Bara för att en handling är brutal behöver den inte vara ond. Det är lika fel att kalla mig ond, som att kalla USA:s militära ledare under det andra världskriget för onda. De beslöt att 3,3 miljoner civila japaner skulle dödas. Det gjorde de inte för att de var onda, utan för att de räknade med att en så våldsam handling skulle rädda miljoner av liv.

Därför hävdar Breivik att det råder ett tillstånd av tvingande nödvändighet. Han hade rätt att genomföra sina terroraktioner för att det i slutändan kommer att spara liv.

När åklagarna tog över och började utfrågningen av honom var det första som Inga Bejer Engh frågade honom om vem som hade gett honom den rätten. Var det en organisation eller bara han själv?

Till sist erkände Breivik att det var han själv. Han började dessutom överraskande nog att kritisera sig själv för att han varit för pompös.

– Jag har gjort det lätt för medierna att framställa mig som en galning, genom att fokusera för mycket på uniformer, säger han.

Åklagaren fortsatte att tala om hans utbildning, jobb och ideologi. Breivik svarade sammanhängande, normalt och utan att det fanns något som kunde kallas psykotiskt. Han till och med skämtade om den diplomverksamhet han tjänade pengar på att han kunde ha tryckt sina egna diplom för att framstå som mer välutbildad.

Den stora frågan efter dag två är vad var det som gick galet? Vad fick honom att gå från en ungdom som var sugen på pengar och politisk makt till att bli en terrorist?

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X