Annons
X
Annons
X

Fick 687 miljoner för att avslöja skattefusk

Han fick 40 månaders fängelse för att ha hjälpt rika amerikaner att smita undan skatt. Men samtidigt passade den före detta bankmannen Bradley Birkenfeld på att avslöja ett än mer omfattande skattefusk på den schweiziska banken UBS. Nu får han belöningen för sitt ”visselblåsande”: 104 miljoner dollar, motsvarande 687 miljoner kronor, skriver Sky news.

Bradley Birkenfelds avslöjande  ledde till att UBS fick böta 780 miljoner dollar - och till att 4 700 skattesmitande amerikaner åkte på en gemensam smäll på 33 miljarder kronor.
Bradley Birkenfelds avslöjande ledde till att UBS fick böta 780 miljoner dollar - och till att 4 700 skattesmitande amerikaner åkte på en gemensam smäll på 33 miljarder kronor. Foto: AP

Historien om Bradley Birkenfeld, som blivit något av en celebritet de senaste åren, är full av svängningar. Redan 2005 upptäckte Birkenfeld hur den schweiziska banken UBS, som han själv samarbetade med, arbetade illegalt för att hjälpa amerikaner att smita undan skatt, enligt hans advokater. Två år senare anmälde Birkenfeld det hela till amerikanska myndigheter.

Det hela ledde till att UBS fick böta 780 miljoner dollar - och till att 4 700 skattesmitande amerikaner åkte på en gemensam smäll på fem miljarder dollar, motsvarande 33 miljarder kronor. Eller för den delen, mer än dubbelt så mycket som barnbidraget kostar den svenska staten varje år.

Men Birkenfeld, som hela tiden hävdat att han handlat i nationens intresse, åkte även han på en smäll. Han dömdes till 40 månaders fängelse för att själv ha hjälpt klienter att smita undan skatt, något han enligt åtalet försökt undanhålla myndigheterna. Det var en allt annat än nöjd Bradley Birkenfeld som påbörjade sitt fängelsestraff 2010.

Annons
X

– Jag är en stolt amerikan som gjorde det bästa jag kunde för mitt land och det är så här jag belönas, sade han då.

I augusti, efter bara 31 månader i fängelset, släpptes Birkenfeld fri igen på grund av gott uppförande. Men som hans advokat, Steven M Kohn, sade: ”de tog inte bort en enda minut på hans straff” som tack för hans samarbete med myndigheterna.

Nu får dock Birkenfeld en säkerligen mer välkommen belöning: 687 miljoner kronor. Aldrig tidigare har en enskild person fått en belöning i den storleksordningen, enligt advokaten Stephen M Kohn, som också är ordförande för den amerikanska organisationen National Whistle-blowers Centre. Nu hoppas Kohn att den höga belöningen kan få andra i samma situation som Birkenfeld att våga larma myndigheterna.

– Det handlar inte om Brad. Det handlar om hur andra informationskällor, andra bankmän, ser på det amerikanska whistleblower-programmet, säger han till Sky news.

Bradley Birkenfeld själv delar den synen. Och i dag är han betydligt nöjdare med hur han behandlats av de amerikanska myndigheterna.

– Det här är dagen jag aldrig trodde skulle komma. Det här är en monumental dag inte bara för mig, utan för varje whistleblower i hela världen, lät han meddela genom sin bror, Douglas Birkenfeld.

Annons
Annons
X

Bradley Birkenfelds avslöjande ledde till att UBS fick böta 780 miljoner dollar - och till att 4 700 skattesmitande amerikaner åkte på en gemensam smäll på 33 miljarder kronor.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X