Annons
X
Annons
X

Fiber till villan viktigt val

Är det värt att satsa 20 000 kronor för att få en fiberkabel indragen till villan? Och finns det risk att man låser in sig hos något företag med alltför dåliga och dyra bredbandstjänster? Det är frågor många villaägare nu står inför.

Datatrafiken går fram i en mycket tunn glasfiberkabel. Glaset i kabeln är så rent och klart att om man hade gjort ett fönster med glas av samma renhet skulle det kunna vara flera meter tjockt utan att man hade kunnat se glaset.

Datatrafiken går fram i en mycket tunn glasfiberkabel. Glaset i kabeln är så rent och klart att om man hade gjort ett fönster med glas av samma renhet skulle det kunna vara flera meter tjockt utan att man hade kunnat se glaset. Foto: JALLE FOTOGRAF

Under de senaste åren har utbyggnaden av fiberkabel varit intensiv i Sverige. I hyreshus och bostadsrättsföreningar har det dragits in fiber och sedan har de boende fått tillgång till en ny uppkopplingsform till internet.

Via fibern går det att få riktigt snabb nätförbindelse, 100 Mbit/s är inget ovanligt. Dessutom går det att ta in tv och ringa vanliga samtal via fiberkabeln.

– Lägenhetsmarknaden är nästan färdigbyggd nu. Däremot är det en lång resa kvar för villaägarna. Det är nog inte mer än ett par hundra tusen villor som har fiber och totalt finns det omkring 2 miljoner villor i Sverige, säger Henrik Forssell affärschef för Fiber till villa på Telia Sonera i Sverige.

Annons
X

Telia är vid sidan av stadsnäten den dominerande aktören på marknaden och nu är siktet inställt på villorna. Men jämfört med flerfamiljshusen är det en betydligt svårare nisch.

Företagen behöver ha avtal med varje enskild villaägare och dessutom är installationen mycket dyrare. I praktiken handlar det ju om att gräva ned en fiberkabel och dra den ända fram till huset.

Att dra in fiber kan kosta från 5 000 till över 30 000 kronor. Priset styrs bland annat av hur lång sträcka det är till huset som måste grävas upp för att lägga ned kabeln och hur många andra villaägare i området som installerar samtidigt. Ju fler det blir desto lägre blir kostnaden för grävföretag och andra installatörer.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om det är värt pengarna eller inte kan man fundera mycket på. Det är ändå bara en av flera faktor som villaägarna måste väga in.

  Här är några punkter att tänka på:

  Själva nätet. I allmänhet får man betala en engångsavgift för att få fiber till villan. Själva fibern är billig, det är grävarbetet som kostar.

  Utrustningen ger nu ofta en teknisk möjlighet att få en anslutning på upp till 1 000 Mbit/s. Det är mer än vad någon i dag rimligtvis kan behöva, men kraven ökar snabbt och om det behövs högre hastighet om tio år räcker det att byta fiberomvandlaren inne i huset. Fibern kan ligga kvar i backen.

  Att betala 20 000 kronor kan onekligen kännas dyrt, speciellt för den som inte själv är intresserad av att få snabbt bredband och är nöjd med den vanliga telefonen. Då kan man tänka på att fiber är en investering i infrastruktur, lite som att ansluta villan till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

  Även om man själv inte är intresserad kanske den som ska köpa villan en dag är det. Och det blir betydligt dyrare att dra in fiber på egen hand efteråt än att hänga på när andra gör det och grävmaskinerna är på plats.

  Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen, hävdar att den som dragit in fiber får tillbaka investeringskostnaden tre till fyra gånger om när villan säljs. Men det är naturligtvis omöjligt att i dag veta hur en köpare om tio år värderar att en villa har fiberanslutning.

  Den höga kostnaden avskräcker ändå många och därför lockar nätbolagen ibland med ett lägre pris mot att man binder upp sig och använder vissa tjänster i flera år. Det kan handla om fem till åtta år med samma leverantör och det kan i slutänden bli ett rätt dyrt alternativ.

  • Villkoren i avtalen. Mattias Grafström, vd för Telekområdgivarna, påpekar att en del nätföretag försöker friskriva sig från skadestånd, fast de inte kan göra det när de träffar avtal med en vanlig konsument.

  Det kan till exempel handla om att de inte vill betala skadestånd för extra kostnader som drabbar konsumenten för att de blivit försenade. För villaägaren kan det bli dyrt om fibern inte kommer som planerat. Då kan den tvingas teckna nya abonnemang på andra bredbands- och tv-lösningar.

  Andra har otillåtna klausuler som tvingar villaägaren att betala en ofta orimlig schablonersättning om den vill häva avtalet. Det kan exempelvis hända om villaägaren tecknar avtal om fiber och sedan måste flytta innan fibern är dragen. Den som vill har alltid rätt att hoppa av så länge leverans inte har skett. Man ska då bara behöva betala för eventuella faktiska kostnader som leverantören redan haft.

  Rot-avdraget. En del nätbolag har låtit påskina att villaägaren kan få rot-avdrag för hela investeringen. Det är fel.

  Enligt Skatteverket får man bara göra avdrag för den del av arbetet som sker på den egna tomten. I praktiken handlar det om grävarbetet och arbetet för att borra igenom väggen.

  Även om alla i ett område betalar samma pris för att få fiber så kan avdragen skifta. Är det långt från huset till tomtgränsen blir arbetskostnaden och därmed avdraget större. Begär att få en specifikation på hur stor arbetskostnaden är just i ditt fall.

  Tjänsterna. Titta noga igenom hur många och vilka tjänsteleverantörer det finns att välja mellan hos det företag som ska sköta fibernätet. Det är tjänsteleverantören som säljer olika former av bredband, tv och telefoni via nätet.

  Nätföretagen talar ofta om att de har ett öppet nät med många leverantörer. Men om utbudet är för smalt och med för dåliga priser blir också fiberanslutningen mindre intressant. En stor svårighet är förstås att det inte finns någon garanti för hur utbudet kommer att se ut om några år.

  QUIZ: Vad kan du om telefonnummer?

  quiz.svd.se

  QUIZ: Vad kan du om internetadresser?

  quiz.svd.se

  QUIZ: Vad kan du om sociala medier?

  quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Datatrafiken går fram i en mycket tunn glasfiberkabel. Glaset i kabeln är så rent och klart att om man hade gjort ett fönster med glas av samma renhet skulle det kunna vara flera meter tjockt utan att man hade kunnat se glaset.

  Foto: JALLE FOTOGRAF Bild 1 av 4

  Inne i huset behövs bara en medieomvandlare. Den omvandlar ljussignalerna som går i den fiberoptiska kabeln till elektroniska signaler som dator, tv och telefon kan hantera. Inne i huset kan man koppla upp dator/tv antingen via kabel eller trådlöst, precis som vanligt. Medieomvandlaren måste ha tillgång till el.

  Foto: JALLE FOTOGRAF Bild 2 av 4

  Fiberkablar från olika villor samlas ihop och går vidare. I de flesta fall får varje villa en egen fiberkabel som går hela vägen till stationen.

  Foto: JALLE FOTOGRAF Bild 3 av 4

  Den tunna glasfiberkabeln skyddas av flera lager med plast. På det viset blir den också enklare att hantera.

  Foto: JALLE FOTOGRAF Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X