Fiat Punto bästa miljöbilen

Gas- och etanoldrivna bilar hamnar i topp när Gröna Bilister för elfte året miljörankar utbudet i Sverige. Bästa bensinbil är Toyotas hybridbil Prius men allt fler dieselbilar tar sig in på listan i år, även stora sådana som Citroën C5, Audi A6 och Peugeot 407.

Under strecket
Publicerad
Annons

Allra miljöbäst är enligt Gröna Bilister småbilen Fiat Punto i gasdriven version, då kallad Bi-Power. Bilen har sålts i 130 exemplar, främst till kommuner.
Listvinnarna är alltså bilar som drivs med förnyelsebara bränslen, speciellt de som drivs med biogas (som framställs av biologiskt avfall på till exempel soptippar). Även riktigt stora bilar som Volvo S80, Mercedes E200 och Opel Zafira hamnar i toppskiftet när de tankas med biogas.
Diplomutdelningen till vinnar-bilarna var den elfte i ordningen, den skedde vid Stockholms stadshus och prisutdelare var Gröna Bilisters nye ordförande Jakob Lagercrantz - som själv kör dieseldrivet, familjebussen Peugeot 807. Hans sexpersonersfamilj behöver en så stor bil, förklarar han, och han köpte den i fjol för partikelfiltrets skull.

Nu har det visat sig att modellen inte klarar Gröna Bilisters egen kravnivå, att miljöbästa bilar måste tillhöra Miljöklass 2005.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons