Annons
X
Annons
X

Fiasko för Vattenfalls tyska kraftverk: ”Katastrofalt”

Vattenfalls jättelika tyska kolkraftverk Moorburg har skrivits ner med över 13 miljarder kronor på tre år. Nu startar en rättsprocess om kraftverkets miljöpåverkan. Det kan innebära ytterligare en ekonomisk smäll.

– Det är en katastrofal investering, säger flera analytiker.

Hållbar energi
[object Object]
Kolkraftverket Moorburg. Foto: Imago/All Over Press

På sin hemsida beskriver Vattenfall det jättelika kolkraftverket Moorburg, med en effekt motsvarande två kärnkraftsreaktorer, som "ett av världens modernaste och effektivaste kraftverk". Kraftverkets effektivitet hyllas, liksom den positiva påverkan på den lokala ekonomin.

Men i verkligheten är kolkraftverket en både ekonomisk och miljömässig mardröm, inte långt ifrån det utskällda köpet av holländska Nuon när det gäller nedskrivningar.

På bara tre år har kraftverket, som från början beräknades kosta 26 miljarder kronor, kostat 13,7 miljarder kronor i nedskrivningar, enligt SvD Näringslivs beräkningar. För att sätta siffran i perspektiv: det holländska kraftbolaget Nuon har skrivits ner från 97 till under 50 miljarder kronor. Här handlar det om ett enda kraftverk, som Vattenfalls ledning fattade beslut om att bygga så sent som 2006, som har tappat nästan 14 miljarder i värde.

Annons
X

Samtidigt har omfattande tekniska problem gjort att bygget av kraftverket har försenats och fördyrats. Först i somras började kraftverket gå på full effekt. Investeringskostnaden beräknas nu till omkring 29 miljarder kronor, 3 miljarder kronor mer än ursprungskalkylen.

Och sannolikt är slakten av Moorburgs värde långt ifrån över. Enligt analytikern Jakob Magnussen på Danske Bank kan fler nedskrivningar komma redan i år.

– Vi ser en risk för ytterligare nedskrivningar. Hur mycket beror på hur konservativa de var på Vattenfall vid den senaste nedskrivningen, men det kan vara ytterligare 2 miljarder kronor, säger han – och får medhåll från Ingvar Mattsson, analytiker på Swedbank.

– Frågeställningen kring nedskrivningar ligger kvar, den jobbiga tiden på marknaden är inte över. Men jag vill inte spekulera i siffror, säger han.

Men det är inte bara ett dramatiskt fall i värde som är uppseendeväckande när det gäller Moorburg – som till skillnad från Vattenfalls brunkolsverksamhet inte är till salu. SvD Näringsliv kan avslöja att EU-kommissionen är på väg att skicka in handlingar till EU-domstolen i en rättsprocess som kan komma att innebära ytterligare ett hårt slag mot kraftverkets ekonomi.

Rättsprocessen är komplicerad och Vattenfall är inte direkt inblandat. I stället är det Tyskland som EU-kommissionen har valt att stämma. Men ämnet för rättsprocessen är Moorburgs miljöpåverkan.

Problemet, enligt EU-kommissionen, är att Moorburg tillåts ta stora mängder kylvatten från floden Elbe – ett viktigt vattendrag för vandrande fisk – och pumpa ut det uppvärmda vattnet i floden igen. Här har Tyskland helt enkelt enligt kommissionen varit för generöst med miljötillstånd till Vattenfalls kolkraftverk. Det anses bryta mot uppsatta regler.

Det märkliga i sammanhanget är att Hamburg för flera år sedan försökte skärpa miljökraven på Moorburg för att följa EU-direktivet. Vattenfall reagerade kraftigt mot politikernas ökade miljökrav, då bolaget tidigare fått indikationer om att det hade vidtagit tillräckliga åtgärder.

Vattenfall vägrade i slutändan att gå med på de ökade kraven. Den svenska kraftjätten stämde Tyskland i en skiljesärskild nämnd (ISDS-nämnd – Investor-State Dispute Settlement). Det är en speciell tvistlösningsmekanism som finns i internationella handels- och investeringsavtal.

Vattenfall och Tyskland förlikades i en hemlig överenskommelse, där det dock finns anledning att anta att Hamburg fick backa från många av de miljökrav som staden ville ställa på Moorburg.

– Jag tycker att det är skandalöst att bolag kan stämma nationer och helt enkelt radera miljöskyddslagar. Jag är jurist själv och visste vad jag gjorde, men det hjälpte inte, säger en källa från Hamburgs tidigare lokala regering.

**Men nu har **alltså EU-kommissionen blandat sig i frågan – och ställer i princip samma krav som Hamburg ursprungligen ville ställa på kraftverket. I våras meddelade kommissionen att de ämnade ta Tyskland till domstol och nu gör de verklighet av hotet.

Om EU-domstolen går på kommissionens linje kommer det sannolikt innebära ytterligare en tuff smäll mot Vattenfalls redan misslyckade investering. I slutändan kan kraftverket stoppas från att köra på full effekt under stora delar av året, för att minska den negativa påverkan på fisklivet i Elbe. Enligt vissa uppskattningar kan det handla om 200 dagar om året när kraftverket måste dra ner på effekten.

– Det kommer att minska lönsamheten för kraftverket ytterligare, även om det är svårt att avgöra hur mycket, säger Jakob Magnussen på Danske Bank.

Hur skulle du bedöma investeringen i Moorburg?

– Den genomfördes vid den värsta tänkbara tidpunkten, de har tvingats skriva ner nästan hälften av värdet. Det är en katastrofal investering, säger han.

Vattenfall har tidigare inte velat kommentera EU-kommissionens process kring Moorburg och hänvisar nu till att bolaget har tyst period inför årsrapporten i nästa vecka, den 2 februari.

Annons

Kolkraftverket Moorburg.

Foto: Imago/All Over Press Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X