Annons

Fiasko för sjuklönereformen

Bara 256 svenska arbetsgivare fick tillbaka pengar för höga sjuklönekostnader år 2010. För 2011 var det något fler, 352 företag. Att inte fler företag utnyttjar möjligheten är ett stort misslyckande för Försäkringskassan som inte lyckats informera företagen, skriver Nilla Tjälldén, Företagarna, Stockholm.

Under strecket
Publicerad

För två år sedan lanserade regeringen ett paket med reformer och regelförenklingar som skulle stimulera fler att bli företagare – och få företagen att anställa fler. Den största satsningen i reformpaketet var ett välkommet högkostnadsskydd för företagens sjuklönekostnader. Företagen skulle slippa bekosta sjuklönerna för anställda som har många korta sjukskrivningar. Nu två år senare kan vi konstatera att reformen blivit ett informationsmässigt fiasko.

De svenska småföretagen är ekonomins tillväxtmotor. 4 av 5 nya jobb under de senaste 20 åren har kommit i små företag. Men samtidigt finns det stora tillväxthinder. Hela 18 procent av småföretagen (med max 50 anställda) uppger att arbetskraftskostnader är den största tillväxthämmande faktorn enligt Småföretagarbarometern våren 2012.

Annons
Annons
Annons