Annons
X
Annons
X

FI vill skärpa fondregler

Reglerna för hur pengar i olika fonder förvaras måste skärpas, anser Finansinspektionen. FI ser en risk med att banker både ansvarar för fonden och det förvaringsinstitut som har hand om in- och utflödena av pengar i fonden.

I fonder, till exempel ränte- och aktiefonder sker ständigt in- och utbetalningar. Men själva fondbolaget får inte ta hand om pengarna som ingår i fonden och får inte heller använda fondens egendom i den egna verksamheten.

Därför måste fondens, och därmed andelsägarnas tillgångar, tas om hand av ett separat förvaringsinstitut, som också ska se till att fonden följer fondbestämmelserna.

Finansinspektionen anser att reglerna är för otydliga.

Annons
X

– Det får konsekvensen att bolagen, förvaringsinstituten, är inte helt säkra på vilken kontrollfunktion de är satta att utföra, säger Katarina Holmberg, enhetschef för fonder inom rättsavdelningen på Finansinspektionen till Sveriges Radios Ekot.

Förra året var ett rekordår för fonder. Nettosparandet var totalt 135 miljarder kronor i fonder.

Det är dessa pengar som tas om hand av så kallade förvaringsinstitut. De stora fondbolagen som exempelvis Robur och SEB Fonder använder sin egens banks förvaringsinstitut. Robur använder Swedbank och SEB fonder använder SEB.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Finansinspektionen är kritisk till detta och vill se ett större ”säkerhetsavstånd”mellan förvaringsinstitutet och fondförvaltaren för att det finns en risk att kontrollen inte blir lika långtgående när båda ligger inom samma koncern. Internkontrollen blir alltså sämre om de ligger inom samma bolagsfamilj.

  Finansinspektionen har under många år påtalat problemet för regeringen. Finansmarknadsminister Mats Odell säger till Ekot att det sannolikt kommer nya EU-direktiv i höst och att det är dessa som regeringen inväntar innan några förändringar i regelverken görs.

  E24

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X