Annons
X
Annons
X

FI vill ha ny konkurslag för banker

Finansinspektionen (FI) vill ha en ny konkurslag för finansföretag, som ger staten rätt att ta över krisdrabbade banker.

Av TT
(uppdaterad)

Syftet är att undvika att upprepa händelserna runt HQ-kraschen.

Statlig likvidering gäller i dag bara företag som bedöms som viktiga för den finansiella stabiliteten och omfattade inte HQ Bank, som tvingades hålla stängt en hel vecka när Finansinspektionen nyligen drog in tillståndet att driva bank. Både kunder och anställda flydde banken.

Det hade inte behövt ske med en ny lagstiftning på plats, eftersom banken då hade stått under statlig förvaltning, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson till Dagens Nyheter. Då hade onödig värdeförstörelse och oro bland kunderna kunnat undvikas, säger han.

Annons
X

Martin Andersson säger att HQ-kraschen också visar att styrelsernas ansvar måste skärpas.

– Har vi lärt oss något från HQ Bank är det vad konsekvenserna kan bli när styrelsen inte fungerar. En styrelse har fullt ansvar för den verksamhet som företaget bedriver.

Även revisionsfirmorna bör se över sin roll och bevaka aktieägarnas intresse, inte vika ner sig för bolaget, säger Martin Andersson till DN.

Synpunkterna på lagstiftningen från Finansinspektionen kommer att tas om hand i den finanskriskommission som finansmarknadsminister Mats Odell är på väg att tillsätta.

– De olika aspekterna av det här kommer att fångas upp i finanskriskommissionen. Den kommer att ha mandat och möjlighet att titta brett på det här även om direktiven ännu inte är beslutade, säger Odells pressekreterare Mia Widell.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X