Annons
X
Annons
X

FI sätter sin valplattform i rosa område

Under kvinnokonferensen Nordiskt forum i Malmö i helgen sätter Feministiskt initiativ sin valplattform. 37-åriga Linda Hiltmann står som etta på FI:s lista till kommunfullmäktige och känner sig ”ganska säker” på att hon får sätta en feministisk prägel på sakfrågorna i Malmö i höst.

Linda Hiltman kandiderar till kommunfullmäktige för FI i Malmö.
Linda Hiltman kandiderar till kommunfullmäktige för FI i Malmö. Foto: EMIL MALMBORG

Välkommen till det mest rosafärgade torget i Sverige. I fyra valdistrikt runt Möllevångstorget i Malmö svepte den feministiska vågen fram som en tsunami under EU-valet.

I de fyra distrikten fick FI mellan 30 och 32 procent – snäppet bättre än Midsommarkransen i Stockholm och Majorna i Göteborg där feministpartiet i bägge distrikten håvade in 27 procent. I valdistrikten i Rosengård i Malmö gick det dock sämre – där var FI ett av de minsta partierna.

Att FI blivit största parti i kvarteren runt Möllevångstorget handlar mycket om att det bor många människor här som är engagerade i föreningar och pratar politik, tror Linda Hiltmann.

Annons
X

– Här förs vitala politiska samtal om vad demokrati egentligen är, vad det innebär att vara medborgare och vilket samhälle vi vill ha, säger Linda Hiltmann som ändå är bekymrad över sifforna i Rosengård och konstaterar att det behövs mer arbete som visar FI:s feministiska och antirasistiska hållning ännu tydligare.

**Men vad innebär **då den ”feministiska dimensionen” som FI vill tillföra sakfrågorna och hur skiljer partiet sig från V och MP som har förvillande lika hållningar i flera hjärtefrågor?

– När det gäller kravet på sex timmars arbetsdag till exempel så skulle jag säga att den feministiska dimensionen innebär att det förbättrar för de som redan i dag tvingas gå ner i arbetstid för att hinna med vardagen, och för de som blir sjuka på grund av stress och förslitningsskador. Det är kvinnor som jobbar inom sjukvård och barnomsorg som är mest utsatta här, menar Linda Hiltmann som tycker att V fokuserat för mycket på ekonomiska frågor i debatten.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – V glömmer genusdimensionen i de ekonomiska frågorna och har inte plockat upp kvinno- och homohatet i det antirasistiska arbetet, de ser inte att det hänger ihop.

  Annica Kronsell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, tror att det är FI:s värdefrågor, ”Schymaneffekten” och metoden med home parties som bäddat för framgångarna i EU-valet. För att nå höga siffror i riksdags- och kommunalval i höst måste partiet dock bli tydligare med att förklara vad den ”feministiska dimensionen” i sakfrågorna egentligen innebär.

  – Det är viktigt att man definierar sig mot dem som har liknande program. Samtidigt går det inte att vara för avvikande, man hämtar ju sina väljare från andra partier där de känt sig bekväma med speciella hjärtefrågor, säger hon.

  **En fråga FI **kritiserats för tidigare är ambivalensen när det gäller hedersvåld. Den är svår att hantera för ett feministiskt och antirasistiskt parti, konstaterar Annica Kronsell.

  – Eftersom det är en viktig fråga för SD blir det en delikat balansgång att hitta den feministiska utgångspunkten här. De bör ta upp frågan men jag tror att det är en svår utmaning för dem.

  Det märks också när Linda Hiltmann får frågan:

  – När SD tar upp hedersvåld gör de en direkt koppling till muslimer, det är sökta kopplingar eftersom det inte har med religion eller etnicitet att göra. Vi vill arbeta med att förebygga alla orsaker till våld i olika relationer.
   

  Ia Wadendal

  Annons
  Annons
  X

  Linda Hiltman kandiderar till kommunfullmäktige för FI i Malmö.

  Foto: EMIL MALMBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X