Annons

Finansinspektionen: Fler bör överväga att binda sina lån

Svenska hushålls räntekänslighet är historiskt hög och riskerna med detta behöver uppmärksammas. Både korta och långa räntor kan stiga plötsligt och kraftigt. Då är det dyrt både att köpa försäkring – i form av bunden ränta – och att fortsätta ­betala rörligt, skriver Erik Thedéen, Finansinspektionen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Gruppen av sårbara hushåll är potentiellt stor. Nästan 12 procent av de nya bolånetagarna 2013−2015 har haft marginaler som i genomsnitt är cirka 1 500 kronor i månaden. De här hushållen riskerar därför att inte ens ha råd med en liten utgiftsökning, skriver Erik Thedéen, Finansinspektionen.

Foto: Lars Pehrson

Att låna till rörlig ränta har blivit norm i Sverige. Samtidigt är hushållen mer skuldsatta än någonsin. Hushållen är därför känsliga för ränteförändringar. Svensk ekonomi befinner sig dess­utom i ett ovanligt läge. Vi har låga utlåningsräntor samtidigt som ekonomin går bra, med god tillväxt och stigande resursutnyttjande. Men räntorna kan inte sjunka hur lågt som helst. Det är mer troligt med stigande än med sjunkande räntor framöver. För detta behöver hushållen ta höjd. 

Reglerna för förtidsinlösen gör samtidigt att de kunder som kommer att byta bank eller ändra ränte­bindningstid innan räntan binds om riskerar bli inlåsta eller drabbas av extra kostnader. Men detta är relativt sällsynt, så därför bör låntagare ändå överväga att binda en del av sina lån. 

Annons
Annons
Annons