Annons

FI: Blancoutlåning är motbjudande

”Vi har ett växande problem med överskuldsättning, och det är kopplat till snabba krediter,” säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
”Vi har ett växande problem med överskuldsättning, och det är kopplat till snabba krediter,” säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Tomas Oneborg

Kreditgivare brister i sin kreditprövning, och beviljar lån till utsatta konsumenter som inte klarar av att betala av lånen.

– Motbjudande, anser Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Nu ska FI särskilt granska blancoutlånarnas kreditprövningar.

Under strecket
Publicerad

SvD Näringsliv har tidigare rapporterat om hur nischbankerna har ökat sin utlåning av så kallade blancolån i snabb takt till följd av aggressiv marknadsföring, och att en stor mängd ärenden skickas vidare till Kronofogden. Det handlar alltså om fall där konsumenter beviljats blancolån som de sedan inte klarat av att betala av. Nu riktar Finansinspektionen mycket skarp kritik mot spelarna på marknaden för blancolån.

– Vi har ett växande problem med överskuldsättning, och det är kopplat till snabba krediter, som är riktade till en grupp som befinner sig i en utsatt situation, säger Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, på Finansinspektionens konsumentskyddsdag på torsdagen.

Annons
Annons
Annons