Analys

Jan Almgren:FI-chefens kovändning – en örfil mot regeringen

Jan Almgren

En ifrågasatt Riksbankschef. En historisk minusränta. Och så nu – en generaldirektör för Finansinspektionen som plötsligt tar sin hatt och går. Beskedet från Martin Andersson är inte vad den svenska finanssektorn behöver.

Under strecket
Publicerad
Annons

November 2014. Martin Andersson väntar på besked från finansdepartementet. Han är otålig, han vill ytterst gärna ha ett förlängt förordnande, enligt välunderrättade källor. Till slut kommer det, den 4 december. Regeringen, med finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund, meddelar att Martin Andersson sitter kvar som chef i ytterligare tre år. En nöjd generaldirektör lägger omgående ut en kommentar på Finansinspektionens hemsida. Martin Andersson skriver att han känner sig hedrad att få fortsätta leda inspektionens arbete.

I dag, fyra månader senare. Nytt besked. Nytt pressmeddelande. Martin Andersson slutar. Går till den privata konsultbyrån Oliver Wyman. Dubblar säkert sin lön men riskerar att halvera sitt förtroendekapital. Det är svårt att tolka Martin Anderssons kovändning som något annat än en örfil mot Magdalena Andersson och Per Bolund. Det är också svårt att förstå hur ett ja och ett hurra kan förvandlas till ett nej på mindre än ett halvår. Det blir inte bättre av att Martin Andersson går till en konsultfirma där han kan kapitalisera på sin initierade och delvis känsliga kunskap om den svenska finansmarknaden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons