Annons
X
Annons
X

FI: Alla bolånetagare ska få veta snitträntan

SvD Näringsliv kan avslöja att alla banker kommer tvingas redovisa den snittränta som deras bolånekunder får betala. Det är Finansinspektionen som vässar sina vapen mot bankerna.

Foto: COLOURBOX

Nu presenterar Finansinspektionen (FI) innehållet i en föreskrift som ska tvinga landets banker att redovisa de genomsnittliga bolåneräntorna som man erbjuder sina kunder. Det är i praktiken en revolution för miljoner bolånetagare som ofta har famlat i blindo inför ränteförhandlingar med sin bank.

– En större öppenhet kring bolåneräntorna har Finansinspektionen talat om i flera år. Nu har vi sett att bankbranschen inte på egen hand klarar av att bli öppnare, och då ser vi inget annat alternativ än att tvinga dem, säger till SvD Näringsliv Malin Omberg som är områdeschef för Finansinspektionens konsumentskydd.

I praktiken kullkastas bankernas eget system med så kallade listräntor, en redovisning som avslöjats som missvisande, bland annat genom SvD Näringslivs räntekarta

Annons
X

Varningen om att bankerna måste skärpa sig förtydligades senast i maj då Martin Andersson, chef för FI, beskrev bankernas bolånegivning ”som en marknad i Marrakech där man inte har en aning om vilket pris som gäller”.

Kritiken mot listräntorna är bland annat att de kan lura kunder att tro att bolåneräntan ska vara högre än den egentligen är.

– Finansinspektionen tycker inte att det är rimligt att bankerna inte kan ge en bättre information innan kunden ska sätta sig ner och förhandla, säger Malin Omberg, som hade hoppats att bankerna själva skulle ha klarat att ta tag i frågan.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Finansinspektionen konstaterar att för de flesta är bostadsköpet och lånet den största bankaffär man gör i sitt liv. ”Trots det saknas i dag grundläggande information om vad ett lån kostar eftersom bankerna inte redovisar vilka räntor som de faktiskt erbjuder sina kunder”.

  Nu meddelar Finansinspektionen att nya hårda regler ska införas från 1 mars 2015. FI föreslår att bankerna ska publicera den genomsnittliga räntan som kunderna erbjudits den senaste månaden.

  ”En sådan genomsnittlig faktisk ränta ska presenteras och uppdateras regelbundet för varje räntebindningstid. Informationen bör publiceras på bankernas webbplatser”, lyder beskedet från FI.

  Hittills är det bara Skandia som frivilligt väljer att redovisa genomsnittlig boränta varje månad. Skandias bankchef Öyvind Thomassen trodde vid lanseringen av snitträntan för tio dagar sedan att övriga banker snabbt skulle följa efter.

  – I längden kan storbankerna aldrig stå emot behovet av mer transparens av de verkliga bolåneräntorna, sa Öyvind Thomassen till SvD Näringsliv.

  Men de stora bankerna vill helst inte följa efter. Så sent som i måndags den här veckan informerade Swedbank att man inte följer Skandias exempel. ”Det som skiljer oss och Skandia är kundbasen. Att redovisa snitträntor på riksnivå för våra 4,1 miljoner kunder kan bli missvisande eftersom alla har helt olika förutsättningar”, löd beskedet till de av Swedbanks kunder som ville ha besked om snitträntan. 

  Men den hållningen vill FI alltså inte längre acceptera.

  – Vi vet inte varför detta har suttit så hårt inne hos bankerna, men det är faktiskt inte okej att räntan beror på kundens förmåga att förhandla. Det är ju ofta den största affären i kundens liv och särskilt förstagångsköpare har nog kunnat komma i kläm, säger Malin Omberg.

  Bankerna har nu drygt en månad på sig att lämna synpunkter på föreskriften innan den fastställs av Finansinspektionen.

  Enligt FI ska bankerna också tvingas berätta för kunden vad som påverkar den ränta som de erbjuds. Det kan exempelvis handla om kundens inkomst, lånets storlek eller sparandet.

  – Man ska säga vilka faktorer som påverkar, så att kunden får reda på varför man erbjuds en viss räntenivå, säger Malin Omberg.

  Hos storbanken Nordea kommenterar chefsekonom Annika Winsth att FI:s föreskrift inte kommer helt oväntat.

  – Jag tror också att vi kan vänta oss att Finansinspektionen kommer att ha ännu mer fokus på hushållens skuldsättning framöver, säger hon.

  Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

  Klicka här för att gå till debatten

  Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X