Annons

Tegnell: ”Tyder på en flackare kurva”

Folkhälsomyndighetens pressträff under fredagen.
Folkhälsomyndighetens pressträff under fredagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

92 personer i Sverige har avlidit i covid-19. Över 200 får eller har fått intensivvård och några har skrivits ut. Fredagen beskrivs ändå som en ”lugnare dag” av statsepidemiologen Anders Tegnell.

Under strecket
Publicerad

På fredagen stod det klart att Sverige har över 3 000 bekräftade fall av covid-19. Totalt har 92 personer avlidit och fler än 200 får eller har fått intensivvård. Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell har några skrivits ut.

– Det som stuckit ut på senaste tiden är att USA har flest fall i världen. Det är vårt stora orosmoment nu, hur utvecklingen kommer att ske där, sade Tegnell under en presskonferens där han också berättade att Sveriges fortsatta strategi är att ”plana ut kurvan”.

– Det är pressat i Stockholm men det finns kapacitet kvar och det finns gott om kapacitet kvar i hela landet.

Han beskrev fredagen som ”lugnare än det var igår”.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en ny grafik med karta för att se intensiteten i spridningen på olika ställen i Sverige.

– Det är en automatiserad överföring från andra datasystem men den uppdateras varje dag vid klockan 14.

Anders Tegnell säger att det är ett steg i ledet att vara transparent och redovisa de siffror som myndigheten får in.

I fredags meddelade också regeringen att sammankomster med fler än 50 personer förbjuds. Anders Tegnell tror att det kommer att inverka på begränsningen av smittan.

Annons
Annons

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att myndigheten under fredagen skulle hemställa till Försvarsmakten om stöd med helikoptrar och ambulanser och även personal.
Enligt Anders Tegnell tyder nu mycket på att Sverige följer en lite flackare kurva än andra länder.

– Om du tittar på den svenska kurvan under de sista två veckorna har vi haft en sakta successiv stigning, inte som i Italien eller Spanien där det gick väldigt snabbt under de första veckorna, säger Anders Tegnell.

På vissa håll i landet har personalen som arbetar med covid-19-patienter fått höra att de inte behöver ha munskydd. Under pressträffen i fredags ville Anders Tegnell inte ge ett rakt svar på huruvida sjukvårdspersonal ska ha munskydd.

– Den här dialogen pågår och vi kommer att landa i ett gemensamt ställningstagande. Detaljerna kommer vi att diskutera när diskussionen är färdig. Det är inte bara om det behövs eller inte utan också utifrån situation.

Enligt honom kan fler restriktioner komma i syfte att begränsa smittospridningen.

– Samhället har fortfarande ett hot över sig som vi måste hantera tillsammans, säger han.

Framöver kan frågan om folk som tillfrisknat från covid-19 och är immuna kan hjälpa till i sjuk- eller hälsovården bli aktuell.

– Det är helt klart bland sjukvårdspersonal att detta är jätteviktigt. Då vet vi att när de är snuviga nästa gång kommer de inte smitta någon med corona. Så mycket vet vi om immunitet att man inte kommer att få det här igen efter 14 dagar. Men detaljer kring skyddsutrustning, där lutar vi oss mot de som kommit längre i epidemin än oss, Kina, Sydkorea, säger Tegnell.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons