Annons
X
Annons
X

Fettskatt lär dröja

Det finns inga planer på en svensk skatt på livsmedel likt den fettskatt som införs i Danmark i dag. Folkhälsoinstitutet vill att frågan utreds, men vare sig finansministern eller socialministern är intresserade.

I dag införs fettskatt på alla livsmedel med mer än 2,4 procent mättat fett på 16 danska kronor per kilo. Enligt danska medieuppgifter blir maten för en vanlig dansk familj drygt en tusenlapp dyrare per år om man fortsätter att konsumera som tidigare. Danska familjer uppges ha börjat hamstra i butikerna och en av landets största margarintillverkare har gått över till treskift och helgöppet för att kunna möta efterfrågan.

Men skatten kan bli ännu högre – regeringsbildarna Socialdemokraterna och Socialistiskt folkeparti har aviserat att man vill höja fettskatten dubbelt så mycket som den avgående borgerliga regeringen. Partierna som fortfarande förhandlar vill även höja skatten på alkohol och tobak som ett sätt att komma åt den växande ohälsan i landet.

I Sverige vill Folkhälsoinstitutet se över hur man skulle kunna styra konsumtionen åt det hälsosammare hållet.

Annons
X

–Redan förra året föreslog vi att man skulle utreda hur använda ekonomiska styrmedel för att främja hälsosamma matvanor, säger Pia Lindeskog, avdelningschef för levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut.

I veckan som gick rekommenderade Folkhälsoinstitutet i en rapport återigen att frågan bör utredas.

–Det händer mycket, både internationellt och på forskningsområdet. Rent principiellt finns det inga skillnader mellan skatten på alkohol och tobak men vad det gäller livsmedel är det ju mycket mer komplicerat. Därför bör man åtminstone utreda saken, säger Pia Lindeskog.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Utöver skatter på skadliga livsmedel skulle man kunna tänka sig till exempel skattelättnader för nyckelhålsmärkta måltider på restaurang och frukt och grönsaker.

  Enligt rapporten har de åtgärder som hittills genomförts höjt medvetenheten om hälsosam mat, men inte skapat en ”stödjande miljö för goda matvanor”.

  Finansminister Anders Borg låter hälsa via sin pressekreterare att skatt på livsmedel inte är aktuellt. Inte heller socialminister Göran Hägglund, vars eget parti Kristdemokraterna tidigare velat utreda frågan om en skatt eller avgift på omättat fett och raffinerat socker säger sig nu vara intresserad.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X