Annons

Fett och socker delar EU

Ett lagförslag om att ge mat- och dryckesproducenter större utrymme för att marknadsföra sina produkter som fett-, socker eller saltsnåla har stött på patrull i EU-parlamentet, som under torsdagen röstar om vad som egentligen får stå på vår mat.

Uppdaterad
Publicerad

Man ska inte få lov att förvilla konsumenterna om hälsoeffekter och näringsinnehåll på förpackningarna, säger en falang i huset. Man ska väl ändå få lov att säga sanningen? frågar den andra retoriskt.

Lagförslaget från EU-kommissionen, som är starkt uppbackat av mat- och dryckjättarna, handlar om att exempelvis yoghurtkartonger ska få säljas med texten ”Nu med 15 procent mindre socker!” på framsidan, och chipspåsen med säljargumentet ”Nu med 10 procent mindre salt!” och liknande.

Sedan tidigare finns en regel om att en minskning av salt, fett eller socker i en produkt måste vara på minst 30 procent för att man ska få lyfta fram den på förpackningen. Då kan produkten kallas ”light”, till exempel.

Annons

– De nya anspråken på förpackningarna skulle förvilla konsumenterna, sade den tyska EU-parlamentarikern Renate Sommer, som leder initiativet att parlamentet i dag lägger in veto mot EU-kommissionens lagförslag.

Att en vara har lite mindre socker än förr gör den inte nödvändigtvis nyttig, den kan fortfarande ha massor med socker, är ett av argumenten.

– Påståenden om hälsoeffekter borde bara tillåtas om de gör det lättare för konsumenterna att göra ett tydligt val mellan hälsosam och ohälsosam mat, sade Carl Schlyter (MP) som sitter i EU-parlamentets hälsoutskott.

– Konsumenterna kan nu tro att en vara är nyttig, även om den innehåller många ohälsosamma substanser, sade Schlyter. Men även de som kommer att rösta för EU-kommissionens förslag har medborgarnas hälsa för ögonen.

– I dag skriver man ”light” när man minskat på salt, socker eller fett med 30 procent, och konsumenten får nöja sig med det. I framtiden kan det stå att man minskat med, säg, 11, 12 eller 15 procent. Man får mer tydliga fakta som konsument, säger Anna Maria Corrazza Bildt (M), som arbetar med matmärkningsfrågor.

Ett annat argument som anhängarna till förslaget för fram är att matproducenterna ska få lov att säga sanningen. Har de dragit ner sockret med 15 procent, så har de.

LÄS MER:
Matstrid om ordval på syltburken

LÄS MER:
Göteborgs Kex bluff på barnkexförpackningen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons