X
Annons
X
Gabrielle Deydier, fransk författare.
Gabrielle Deydier, fransk författare. Foto: Teresa Suarez

”Min vikt är ofta det första folk frågar om”

Långläsning

Gabrielle Deydier har gjort succé med sin bok om den utbredda fetmafobin i hemlandet Frankrike. När hon sökte jobb på en snabbmatsrestaurang kom managern fram till henne och sa: "Vi kommer inte att anställa dig. Vi vill inte att människor ser hur de kommer att se ut om de kommer hit för ofta."

Gabrielle Deydier väger 150 kilo, och drygt ett år har gått sedan hennes bok ”On ne naît pas grosse” (Man föds inte fet) kom ut i mitt hemland Frankrike. En bok om hur stor fetmafobin är i landet, och vilka enorma konsekvenser den får för dem som drabbas. Sedan dess har hon synts på The Observers omslag och fått en helsida i The New York Times. I Frankrike har hon blivit profilen man ringer när man vill prata om tjocka människor.

– Det fanns så få böcker om detta i Frankrike, fat studies är per definition på engelska. Jag tror succén för boken ligger i det, dörren var vidöppen.

Gabrielle Deydier, fransk författare.

Foto: Teresa Suarez Bild 1 av 4

Gabrielle Deydier, fransk författare, med sin uppmärksammade bok ”On ne naît pas grosse”, på svenska ”Vi (kvinnor) föds inte tjocka”.

Foto: Thierry Monasse/Polaris Images/IBL Bild 2 av 4

Gabrielle Deydier, fransk författare.

Foto: Eric Vallet Bild 3 av 4

Gabrielle Deydier, fransk författare.

Foto: Eric Vallet Bild 4 av 4